Arapçası derin, Kürtçesi geniş, Türkçesi tatlı, Risale-i Nur dönüm noktası

Arapçası derin, Kürtçesi geniş, Türkçesi tatlı, Risale-i Nur dönüm noktası

Sürekli Kur’an-ı Kerim ile meşgul olurdu. Tefsirlerden derinlemesine bahsederdi

Risale Haber-Haber Merkezi

Milat yazarı Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ, Ağrılı Nusret Kocabay Hocaefendiyi yazdı.  

"Tarih 28 Ocak 2018. Ağrılı Nusret Kocabay Hocamızı 90 yaşında Hakk’a uğurladık. İman ve ibadetle geçen bir ömür. Sükutu tefekkür beyanı hikmet olan bir zat. Hakikati en üstte tutan bir ehl-i tarikat. İlmin derinliğini, kerametin zirvesine tercih eden bir ehli marifet" diyen Uludağ, Risale-i Nur'un hayatının dönüm noktası olduğuna dikkat çekti:

Arapçasındaki derinlik, Kürtçesindeki genişlik ve Türkçesindeki tatlılık 

Arapçasındaki derinlik, Kürtçesindeki genişlik ve Türkçesindeki tatlılık herkese o pınardan kana kana içme zemini hazırlamıştı. Susmayı konuşmaya tercih ederdi. Konuşunca da herkesi hayran bırakırdı. Yüzündeki beyazlık ve sakalındaki ihtişam davasının kayyum değerlerindendi. O, Allah dostlarının en nazik ve nezih olanlarından biriydi.  

Tarikatın en yüksek yerlerinde dolaşmıştı

Molla Nusret, tarikatın tepelerinde ve en yüksek yerlerinde dolaşmıştı. Ama hakikatin dizinin dibinde kendine yer edinmişti. Herkes ondan razıydı. Çünkü onun amelinde rıza-i ilahi vardı. Tenkitten çok takdiri tercih ederdi. Hele ilim talebeleri onun en çok methettikleriydi.

Bu hali bütün İslami hareketler tarafından takdir edilirdi

Ferdasını kitap doldururdu. Sürekli Kur’an-ı Kerim ile meşgul olurdu. Tefsirlerden derinlemesine bahsederdi. Risale-i Nur onun hayatının dönüm noktası oluverdi. Medrese ilmindeki derinliğini tevazuyla göstermezdi. Tarikattaki istikameti ise kendisinin takva elbisesiydi. Müspet ilimlerde ve marifette derin olan Şener Dilek hocamız, onun en çok sevdiklerindendi. Beraber dalınca marifet deryasına, saatlerce doyulmazdı onların ilmi ikramına.

Ağrı’dan yayılan bu doğru İslamiyet ve İslamiyet’e layık doğru halin güzelliği, bütün Anadolu’ya sirayet etti. Hocamız, Müslümanların sevgilisiydi. Halinde ittihadın öncülüğü vardı her zaman. Bu hali bütün İslami hareketler tarafından takdir edilirdi el’an.

Her müslüman şahitlik eder o Muhammedi halinize

Azametli ve heybetliydi Hocam. Azametinde Hz. Ebubekir efendimizin sıddıkiyeti vardı. Heybetiyle sanki Hz. Ömer efendimiz gibi adaletin temsilcisiydi. Dinleme makamında iken Hz. Osman efendimizin edebi sirayet ederdi haline. İlmi müzakerelerde ve marifet derslerinin mütalaasında söz kendisine verilince sanki Hz. Ali efendimizin ruhaniyeti tecelli ederdi.

Ey Nusret Hocam, Allah sizlerden razı olsun. Bu çileli dönemin en sağlam kalelerinden biri oldun. Sizi tanıyan her müslüman şahitlik eder o Muhammedi halinize. İster ki Rabbim sizin gibileri bu ümmette kıyamete kadar daim eyleye. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum