Afete hazır Türkiye kampanyası sürecek

Afete hazır Türkiye kampanyası sürecek

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, afet ve acil durumlarla ilgili mevcut çalışmaları ve 2016 yılında hayata geçirilecek projeleri değerlendireceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Doğal afetler ve büyük nüfus hareketlerine ek olarak bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin sebep olabileceği siber saldırılar, nükleer ve radyolojik tehditler, kimyasal ve biyolojik kazalar, yeni bölgesel riskler önümüze koymaktadır. Türkiye'yi ve bölgeyi ilgilendiren tüm bu konuları bugün ele alacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan başkanlığında AFAD'da düzenlenen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantısına, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile konuyla ilgili askeri ve sivil yetkililer katıldı.

Toplantı öncesi basına açıklama yapan Akdoğan, afet ve acil durumlarla ilgili mevcut çalışmaları ve 2016 yılında hayata geçirilecek projeleri değerlendireceklerini söyledi.

Son dönemde afet ve acil durum yönetimi konusunda önemli başarılara imza attıklarını ifade eden Akdoğan, Türkiye Afet ve Acil Durum Müdahale Planı'nın (TAMP) ulusal düzeyde 2015 yılında hizmete alındığını belirtti.

TAMP'ın amacının bakanlıkların, il kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin afet müdahale faaliyetlerini AFAD koordinasyonundaki tek bir şemsiye altında toplamak olduğunu kaydeden Akdoğan, "4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve afetin türü ve ölçeğine göre 28 hizmet grubu ile faaliyete geçebilen TAMP ile acil ve afet müdahale sistemi konusunda dünyada öncü ülkelerden birisi olduk. Eğitim, sağlık, barınma, beslenme, güvenlik, trafik, enerji, nakliye, tahliye, bilgi toplama, raporlama, satın alma ve haberleşme gibi 28 hizmet grubu ile ilgili merkezi durumdaki ulusal planlar ve il planları tamamlandı ve onaylanarak yürürlüğe girdi" diye konuştu.

- "Afete hazır Türkiye" kampanyası sürecek

Akdoğan, Türkiye'nin, Japonya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Afet Risklerinin Azaltılması Zirvesi'nde etkin rol üstlendiğini ve "Okul Güvenliği"nde lider ülke olarak belirlendiğini dile getirdi. AFAD'ın mayıs ayında Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'na üyelik sürecini tamamlayarak, kendi alanında Avrupa Birliği'ne girdiğini ifade eden Akdoğan, AFAD tarafından tamamen milli kaynaklarla geliştirilen Afet Geçici Kent Yönetim Sistem Projesi'nin BM tarafından 2015 yılının "en iyi kamu hizmeti" ödülüne layık görüldüğünü vurguladı.

"Afet bilincinin artırılması, 2016 yılında önceliklerimizden biri olacaktır" diyen Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede 2 yıl önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Afete Hazır Türkiye' kampanyasını sürdüreceğiz. Bugüne kadar 5 milyon öğrencimizin, öğretmenimizin ve vatandaşımızın katıldığı, ayrıca ülkemizin en büyük 300 sanayi kuruluşunda da gerçekleştirdiğimiz bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını tüm hızıyla devam ettireceğiz."

Akdoğan, afetlere ve risklerine ilişkin ülke genelinde en üst düzey strateji ve belge niteliğini taşıyacak Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesinin de bugün kurula sunacakları çalışmalar arasında yer alacağını aktararak belgenin, afetlere ilişkin risk yönetimi bakış açısının ülke politikalarına yansıtılması ve aynı bakış açısının afetlere ilişkin faaliyet gösteren tüm paydaş kurum ve kuruluşların uygulamalarında yer bulması için hazırlandığına söyledi.

- "Afet risklerini gösteren bütünleşik bir haritaya sahip olacağız"

Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi kapsamında Türkiye Afet Risk Azaltma Planı çalışmalarına da başladıklarının altını çizen Akdoğan, "AFAD koordinasyonunda başlatılan Bütünleşik AFAD Tehlike Haritaları'nın hazırlanmasıyla birlikte ülkemizin her noktasının karşı karşıya olduğu afet risklerini gösteren bütünleşik bir haritaya sahip olacağız. Bu kapsamda önceliğimiz afetin zararlarını azaltabilmek için afetin neden olduğu ve olabileceği tehlikeleri öngörebilmek ve bu tehlikelerin etkilerini önleyecek veya azaltacak önlemlere göre bir yol haritası çıkarmaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Akdoğan, bu sistemle tüm kurum ve kuruluşların, afetler yaşanmadan koordineli bir çalışmayla gerekli planları yapmalarını hedeflediklerini belirterek, "Doğal afetler ve büyük nüfus hareketlerine ek olarak bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin sebep olabileceği siber saldırılar, nükleer ve radyolojik tehditler, kimyasal ve biyolojik kazalar, yeni bölgesel riskler önümüze koymaktadır. Türkiye'yi ve bölgeyi ilgilendiren tüm bu konuları bugün ele alacağız" diye konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.