411 'hayalet ilaç' listeden çıktı

411 'hayalet ilaç' listeden çıktı

Sağlık Bakanlığı, e-reçete sisteminde görünen ‘adı var kendisi yok’ 411 ilaca müdahale etti. Hayalet durumundaki bu ilaçlar sistemde pasif hale getirildi.

Çağlar Avcı'nın Haberi
Artık reçete yazan doktor bu ilaçları görmeyecek.

Eczanelerdeki, bulunamayan ilaçların eşdeğerinin aranması çilesi de sona erecek. Çünkü hastalar ilacı bulamadığında tekrar doktora gidip yeni ilaç yazdırmak zorunda kalıyordu. İki hafta önce sistem üzerinde çoğunluğu ilaç 10 bin 829 ürün aktif haldeyken sayı şu anda 10 bin 453’e düştü. İlerleyen haftalarda bu düşüş daha da fazla olacak.

Sağlık Bakanlığı, e-reçete sisteminde göründüğü halde piyasada bulunmayan 411 ilaca müdahale etti. Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile İlaç Takip Sistemi üzerinde çalışma yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ‘adı var kendisi yok’ durumundaki bu ilaçları sistemde pasif hale getirdi. İşlem sayesinde artık hastaya reçete yazan doktorlar problem ilaçları görmüyor. Çalışma en çok vatandaşı memnun etti. Hastalar, ilaçları bulamadığında ya eşdeğerini alıyor ya da eczane eczane dolaşıyordu. Bazı hastalar da doktora gidip yeni ilaç yazdırmak zorunda kalıyordu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi Başkanı Dr. Ali Alkan, uygulamayla ilgili önemli bir çağrıda bulundu: “Biz bu güncellemeleri her salı akşamı yapıyoruz. Doktorlardan ricamız, çarşamba sabahları kullandıkları programda güncelleme yapmalarıdır.” İki hafta önce sistem üzerinde çoğunluğu ilaç 10 bin 829 ürün aktif haldeyken rakam şu anda 10 bin 453’e düştü. İlerleyen haftalarda bu düşüş daha da fazla olacak.

15 Ocak’ta başlayan e-reçete uygulamasına geçildikten sonra hekimler, yazdığı ilaçları sistemden otomatik olarak görmeye başladı. Fakat sisteme yüklü tüm ilaçların piyasada olup olmadığı tam bilinemiyordu. Yazılan ilaçlar eczanelerde olmayınca sıkıntı yaşanıyordu. Sorunun çözümü için harekete geçen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, şubat ayından itibaren listeleri güncellemeye başladı. Kurum, ilaç firmaları ile TEB’den gelen piyasa bilgilerini değerlendiriyor. Daha sonra bunları ilaç takip sistemiyle karşılaştırıyor. Eğer bir ilaç piyasada yoksa pasif hale getiriliyor. Haftalık güncellemelerle kısa sürede 411 ilacın piyasada bulunmadığı tespit edildi. Vatandaşı kapı kapı dolaştıran ‘hayalet ilaçlar’ pasif hale getirildi. İlaç Tanıtım Dairesi Başkanı Dr. Ali Alkan, uygulama ile vatandaşın önemli bir mağduriyetten kurtulduğunu, çalışmaların devam edeceğini söyledi: “Her hafta yeni bilgileri sisteme gireceğiz. Bir ilaç pasif olduktan sonra eğer piyasada olduğu kanıtlanırsa tekrar aktif hale getirilebilir.”

Zaman