2015 - 2016 ücretli öğretmen maaşı ne kadar?

2015 - 2016 ücretli öğretmen maaşı ne kadar?

2016'da Ücretli öğretmenlerin ne kadar ücret aldığı ve buna mukabil hafta da kaç saat ders verdiğini merak ediyorsanız haberimizi dikkatle takip ediniz.

2016 yılı itibariyle Ücretli Öğretmenlik ile alakalı yapılan bir açıklama da ek ders ücretleri ile alakalı oldu. Ek ders ücretleri hesaplandığında ise her ders başına 9,95 TL ücret verilmektedir. Memur Maaşları ile alakası olmayan Ücretli Öğretmenler 2016 yılında yapılan bir güncellemede ise yüzde 3 gibi bir artış söz konusu olarak Ücretli öğretmen maaşlarının 1245 TL civarında olduğu belirtildi. Bu rakam ise öğretmenlere göre değişebilir yükseliş veya düşüş yaşayabilir.

Ücretli öğretmen Maaşları, toplam olarak 120 saat ders verecek ve 1245 TL ortalama maaş alacaktır. Bununla beraber resmi günler olan 23 Nisan – 19 Mayıs – Kar tatilleri gibi günlerde ek ücret alamayacaklardır. Sigorta ödemelerine bakacak olursak eğer kadrolu öğretmen veya normal bir işçi gibi sigortanız tam olarak ödenmez. Aylık girmiş olduğunuz ders saatinin 7,5 a bölünmesi ile çıkan rakam sizin sigorta ödemeniz olacaktır. Normal bir öğretmen için ödenecek tutar 4000 TL ise ücretli öğretmen için ödenecek tutar sadece 1,500 TL dir.

Ücretli Öğretmenlik İçin Adaylarda Aranılan Genel Şartlar:

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Kamu Haklarından mahrum bulunmamak,
En az 18 yaşını doldurmuş olmak,
Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
Sağlık yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir hali olmamak,
Erkek adaylar için askerliğini yapmış, erteletmiş veya muaf olmak, bakaya kalmamak,
Lisans veya Ön lisans mezunu olmak [16.12.2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. Maddesi (a) bendine göre Yüksek öğrenimli (Lisans, Ön Lisans) olmak koşulu aranmaktadır. Burada, sadece Usta Öğretici olunduğu taktirde bir istisna söz konusudur].
Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar bakımından, öğreniminin yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına veya programlarına denkliği yapılmış olmak,
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmamak,
Emekli olan tüm branş ve sınıf öğretmenleri ders ücreti karşılığı öğretmenlik (Ücretli Öğretmenlik) müracaatında bulunabilirler.
Bu şartların yanı sıra Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) tarafından “Ücretli Öğretmenlik Hazırlayıcı Eğitimi Sertifika Programı” katılarak başvuru esnasında ibraz ederek Öğretmenlik mesleği hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Ücretli Öğretmenin Maaşı Ne Zaman Yatar

Maaş ödeme tarihi il'e / ilçe'ye göre değişir. Ücretli öğretmenlerin maaş hesaplaması yoğunluk oluşmaması adına kadrolu öğretmenlerden farklı tarihlerde yapılmaya çalışılır. Bu da genelde ayın 1'i ile 10'u arasındadır. Görev alınan okul bordoruyu düzenledikten birkaç gün sonra maaş ödemesi yapılır. Tam ödeme tarihini en doğru şekilde Okulunuzdan yada İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muhasebe bölümünden öğrenebilirsiniz.
Ücretli Öğretmenin Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere ücretli öğretmenin maaşı o öğretmenin aylık girdiği ders saatinin ek ders ücreti ile çarpımı sonucunda elde edilir. Burada kişinin vergi dilimi, evli-bekar veya çocuklu-çocuksuz olması gibi durumlar ek ders ücretinin hesaplanmasına etki eder. 2015 Temmuz - Aralık dönemi için ek ders saat ücreti yeni zamla 9,80 TL civarında olacaktır. Bu rakamı aylık girdiğiniz ders saati ile çarparak ortalama alacağınız maaşı bulabilirsiniz.

Bir ay boyunca haftada 30 saat derse girmek her zaman mümkün olamamaktadır. Kadrolu bir öğretmen toplu sözleşme ve yönetmelik gereği 23 Nisan, 19 Mayıs, Yılbaşı, Kar Tatili, Resmi Tatiller vb tatil günlerinde ek ders saat ücretini alabilirken Ücretli Öğretmenler bu günler için ücret alamazlar. Bu da maaşları özellikle tatillerin çok olduğu aylarda aşağılara çekmektedir. Tatil günlerinde çalışmadılar olarak kabul edilir. Yaz tatili başladığında yine işsiz kalırlar. Bütün prosedürü baştan itibaren yeniden yaşamak zorundadırlar. Yani anlayacağınız fiili ne kadar derse girerseniz o kadar maaş alabilmektesiniz.

Haftasonu Yapılan Destekleme Kurslarında Ders Versem Maaşım Artar Mı?

Bunun cevabı için önce hafta sonu kurslarında görev alabilmelisiniz. Devlet yeni ek ders yönetmeliğiyle bu kursların ücretini Kadrolu Öğretmenler için 2 katına çıkardı ve cazip bir hale getirdi. Bu, "madem dersaneleri kapattık ve böyle bir uygulama gelişirdik o zaman güvendiğimiz bildiğimiz personelimiz, kadrolu öğretmenlerimiz derse girsin de eğitim kalitesi daha yüksek olsun" diye yapılan bir uygulama. Yoksa kadrolu öğretmeni tatil günlerinde okula kolay kolay getiremiyorlardı. Bu yeni durumda ücretli öğretmenlerin görev alabilmesi çok zorlaştı.

Yine de diyelim görev aldınız. Ne değişecek, size artısı ne olacak? Haftada en fazla 10 saat haftasonu dersine girebilirsiniz. Yönetmelik ise ücretli öğretmenlere haftada en fazla 30 saat ders verilir diyor. Yani hafta sonu 10 saat derse girerseniz hafta içi en fazla 20 saat derse girebiliyorsunuz. Ek ders ücretinde de bir artış yok! Bu durumda daha fazla kazanmak adına ücretli öğretmene hiç bir katkısı yok! Bakanlık haftalık 30 saat konusunda bütün il ve ilçeleri uyardı. Geçen senelerde 30 (hafta içi)+10 (hafta sonu) görev alanlar vardı ama artık bakanlığın arka arkaya uyarılarıyla bu durum ortadan kalktı.

Ücretli Öğretmenin Sigorta Primi Kaç Gün Yatırılır?

Bu uygulamayı anlamakta zorlanmaktayız ama maalesef bir kadrolu öğretmen veya bir işçi gibi aylık priminiz tam ödenmez. Aylık girdiğiniz ders saatinin 7,5'a bölünmesi sonucu çıkan rakam priminizin ödeneceği gün sayısıdır. Geriye kalan günleri tamamlamak yani priminizi tam ödemek isterseniz kalan günlerin primini cebinizden ödemek zorundasınız.

Sigortalı olarak hastanelerden yararlanmak istiyorsanız priminizi 30 güne tamamlamalısınız. Kalan prim günlerini ödemediğinizde ancak 2 ay sonrasında hastenelerden yararlanabilirsiniz. Eğer kalan gün primini ilk aydan öderseniz 30 günün sonunda hastanelerden yararlanabilir durumda olursunuz.

Ücretli Öğretmenlikten Neden Vazgeçilmiyor?


Burada şunu iyi belirtmek gerekiyor; Ücretli Öğretmenlik devletin okullarda varolan öğretmen açığını kapatmak için geliştirdiği bir sistemdir. Normal bir öğretmenin devlete maliyeti 4000 TL civarındayken bir Ücretli Öğretmenin maliyeti 1500 TL civarındadır. Devlet neden kadro açığını kapatmıyor sorusunun cevabı aslında burada yatıyor. Aradaki farkın bütçe hesapları yaparken ne kadar etkili olduğunu tahmin edebilirsiniz. Yükü neredeyse üç kat az olan bir sistemden devlet vazgeçmek istemiyor. Bütçe dengesinde önemli bir kalem olarak görüyor.

 

Rotahaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.