11 milyon vatandaşı bekleyen tehlike!

11 milyon vatandaşı bekleyen tehlike!

Türk Kardiyoloji Derneği'nin, Prof. Dr. Altan Onat başkanlığında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 11 milyon tansiyon hastası var.

Tansiyonu olan kişilerin yarısı tansiyonu olduğunu bilmezken, bilenlerin yarısı ise doktora gitmiyor. Doktora gidenlerin yarısı ise ilaçlarını kullanmıyor.
Yeni tansiyonlar tarif ediliyor Kardiyoloji uzmanı Dr. Güven Caner, tansiyonun yaşa göre söylenme döneminin bittiğini ifade etti. Caner, “Hastalarımızdan sık duyduğumuz ‘benim tansiyonu normalde de yüksek, benim vücudumbuna alışkın' gibi sözlerin gerçekle alakası yoktur. Ayrıca, yakın geçmişe kadar daha çok küçük tansiyona önemverilir, tek başına büyük tansiyonun yüksek olması önemsenmezdi. Son zamanlarda ise bunun doğru olmadığı anlaşılmış, sadece büyük tansiyonun yüksekliğiyle birlikte olan ‘izole sistolik hipertansiyon' denen bir hastalık tarif edilmiştir” dedi.

Sadece yüzde 5'i biliniyor

Dr. Caner, sonuç olarak, yakınması olsun ya da olmasın, herkesin zaman zaman tansiyonunu ölçtürmesi, tansiyon sorunu ortaya çıkarsa da kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Caner, şöyle dedi: “Yapılması gerekenlerin başında fizik muayene, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, göz dibi muayenesi, kan ve idrar tahlilleri gelir. İki türlü hipertansiyon mevcuttur. Sebebi bilinen hipertansiyonlar ve sebebi bilinmeyenler. Sebebi bilinen hipertansiyonlar tüm tansiyonların sadece yüzde 5'ini teşkil eder. Bu sebeplerin başında çeşitli böbrek hastalıkları, hormonal hastalılar ve damar hastalıkları gibi nedenler gelir. Geriye kalan yüzde 95'lik bölümde ise herhangi bir neden saptanamadığından kesin bir tedavi de bulunamamıştır. “

Haber7