1.Risale-i Nur Eğitim Çalıştayı-II

Önceki yazımızda 21. Yüzyıl Becerileri ve Risale-i Nur Eğitimi konulu sunumdan bir nebze olsun bahsetmiştim. Bugün yine üzerinde duracağım.

21. yüzyılın karmaşık hayatına insanları özellikle de çocuk ve gençleri hazırlamak için temel bilimsel yaklaşımlar; buluşçuluk ve yenilikçilik, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim ve işbirliği olarak ifade edilmektedir.

Eğitimci Mehmet Evren ile Yahya Özkan’ın hazırlamış olduğu bu sunumun esas özelliği Risale-i Nur metinlerini yukarıda yazmış olduğumuz temel yaklaşımlarla karşılaştırmalı olarak ele almış olmalarıdır.

Örnek metin: “Evet, bir sineği ihyâ eden bütün hevâmı ve küçük hayvânâtı icad eden ve arzı ihyâ eden Zât olacaktır. Hem Mevlevî gibi zerreyi döndüren kim ise, müteselsilen mevcudatı tahrik edip, tâ şemsi seyyârâtıyla gezdiren aynı Zât olmak gerektir. Çünkü kanun bir silsiledir; ef’âl onunla bağlıdır.”  (Mektubat sh: 334)”
Kazanım: Olaylar ve olgular arasında ilişki kurma ve özgün fikirler ileri sürme becerisi.

Örnek metin: “Ben cemiyetin iman selâmeti yolunda âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur’ân’ımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem, orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selamette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım. Çünkü vücudum yanarken gönlüm gül-gülistan olur.” (Nursî, Tarihçe-i Hayat, s. 524, İstanbul, Sinan Matbaası, 1960)
Kazanım: Meydan okuma, risk alma, cesaret gösterme becerisi.

Örnek metin: “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz. Bir harf kâtipsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâ¬kimsiz olur?” (Sözler, sh. 49)
Kazanım: Gözlem yapma ve akıl yürütme becerisi.

Örnek metin: “Bizim düşmanımız; cehalet, zaruret, ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.”
Kazanım: Problemleri fark etme ve çözüm önerileri sunma becerisi.

Görüldüğü üzere Risale-i Nur metinleri dikkatli bir şekilde incelenirse ve okullardaki müfredat programlarına göre güzel bir şekilde tanzim edilip detaylandırılırsa, pekala ders kitabı olarak okutulabilir.

Okullarda bugün modern bilimlerin ışığında kazandırılmak istenen becerilerin dayandığı kaynakların çoğu dinden soyutlanmış/seküler kaynaklardır. Risale-i Nur ise bunun tam tersi. Kendi iman ve inanç sistemimizin sağlam ve bize uygun kaynaklarından müteşekkildir.

Risale-i Nur metinleri, eleştirel düşünme, yargıya varma, mantıklı sonuçlara ulaşma, olaylar ve olgular arasında ilişki kurma, bildiklerini ve bilmediklerini ayırt etme, karşılaştırma yapma, özgün ve yeni fikirler oluşturma, sıra dışı bağlantılar kurma, risk alma, cesaret gösterme, meydan okuma, soru sorma, akıl yürütme, tahmin etme, veri toplama, verileri kaydetme, araştırma sonuçlarını sunma, dinleme, geri bildirim alma-verme, açık fikirli olma, tartışma, ikna etme, iletişim araçlarını kullanma, duygu ve düşüncelerini ifade edebilme, problemi fark etme, uygun çözüm yolları önerebilme ve uygulayabilme, bilgi kaynaklarına ve teknolojiye ulaşma ve etkin kullanma, dili etkin ve doğru kullanma, uygun karar verebilme ve sonuçlarının sorumluluğunu üstlenebilme, bilimsel yöntemlerle gözlem yapma, çevre bilinci geliştirme, öz denetim, kendini tanıma, duygu yönetimi, kontrolsuz duyguların sonuçlarını kestirebilme gibi daha birçok becerileri kazandıran çok zengin metinlerdir.

Bundan birkaç sene önce Risale Akademi uzman eğitimcilerden oluşan bir heyetle eğitim kademelerine göre 1. Söz’ün müfredat programını hazırlamıştı. Güzel ve örnek bir çalışma olmuştu. Şüphesiz bu konuda çok gayret sarfeden himmet sahibi arkadaşlarımız ve gruplarımız yok değil. Bu çalışmaların çoğu dar anlamda uygulama alanı bulabilen ve geniş kitlelere seslerini duyuramayan çalışmalardır. Bu eğitim çalıştayında, bir fuar gibi, birçok kıymetli müfredat çalışmaları görücüye ve seslerini duyurmaya çıkmıştır.  Ortak akıl, istişare ve ihlasın şahs-ı manevisinden alınan güçle bu çalışmalar amaçlarına ulaşacaklardır inşaallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.