Yapılan bir araştırmaya göre köpekler, sahiplerini ailesi olarak görüyor

Yapılan bir araştırmaya göre köpekler, sahiplerini ailesi olarak görüyor

İnsanların en iyi dostu olan köpekler üzerinde yapılan bir araştırmada, köpeklerin insanlar hakkında ne düşündüğü keşfedildi. Araştırmaya göre köpekler, insan sahiplerini aile olarak görüyor.

İnsanların en sadık dostunun köpekler olduğu sözünü mutlaka ki herkes duymuştur. Geçtiğimiz 30 bin yıl boyunca köpeklerle birlikte yaşadığımızı düşünecek olursak bu sözün doğruluğundan şüphe etmemiz için pek bir gerekçe bulunmuyor.

Peki, insanların bu sadık ve sevimli dostlarının kafalarının içerisinde neler geçtiğini bilmemiz mümkün mü? Beyin görüntüleme teknolojisindeki son gelişmeler sayesinde mümkün. Köpeklerin kafalarının içinde neler döndüğüne dair çok daha net bilgiler elde edebiliyoruz.

Köpekler, bizim hakkımızda ne düşünüyor?

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, köpekler bizi sadece sevmekle kalmıyor aynı zamanda bizi ailesi gibi görüyor. Hatta köpekler, insanlara kendi türlerine güvendiklerinden daha çok güveniyor. Bir nörogörüntüleme araştırmasının sonuçlarına göre köpekler, insanlara oldukça düşkün.

Araştırmacılar, köpek sahiplerinin kokularının, köpeklerin beyinlerindeki kaudat çekirdek adı verilen "ödül merkezi"indeki aktiviteyi hızlandırdığını buldu. Köpekler, aldıkları tüm kokulara rağmen insanlara ait olanları her şeyin ve herkesin üstünde önceliklendiriyor. Ayrıca Eotvos Lorand Üniversitesi'nde farklı insan ve köpek seslerinde köpeklerin beynindeki aktiviteler üzerinde çalışıldı.

Çalışma sonrasında elde edilen sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı oldu. Araştırmada, köpeklerin ve insanların beyinlerinde sesler konusunda benzerlikler olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, mutlu seslerin her iki türün de işitsel korteksinde hareketlenmeye sebep olduğunu keşfetti. Bu ortaklık, insanlar ve köpekler arasındaki eşsiz, güçlü iletişimsel sistemi göstermiş oldu.

Araştırmanın yazarlarından Attila Andics, "Köpekler ve insanlar arasındaki iletişimin çalıştığını görmek için nörogörüntülemeye ihtiyacımız yoktu ancak o olmadan neden işe yaradığını anlayamamıştık. Şimdi anlamaya başlıyoruz" dedi. Ayrıca davranış araştırmaları da son bulguları destekliyor.

Andics'e göre köpeklerin bakıcılarıyla etkileşime geçme şekli bebeklerin ebeveynleriyle etkileşime geçme şekliyle aynı. Köpekler, korktuğunda ya da endişelendiğinde tıpkı yeni yürümeye başlayan çocuklarda olduğu gibi sahiplerine doğru koşar. Üstelik bu durum evcilleştirilmiş diğer hayvanlarda tam tersi şekilde işliyor. Köpekler, ayrıca insanların gözlerine bakan primat olmayan tek hayvan. Üstelik köpekler, bu davranışı kendi köpek ebeveynleri için bile yapmıyor.

Üstelik köpeklerin bize duyduğu bu hisler karşılıksız da değil. Massachusetts General Hospital araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada, en az iki yıldır hem bebeğe hem de köpeğe sahip olan kadınlara fotoğraflar gösterildi. Hem köpek hem de çocuk fotoğrafları duygu, ödül, bağlılık, görsel proses ve sosyal etkileşimle ilintili beyin bölgesindeki aktivitelerin artmasına sebep oldu.

Yapılan bazı araştırmalarla, insanların köpeklerin kafalarının içinden ne geçtiğini tam olarak anlamadığı ortaya konulmuş olsa da bizim onları sevdiğimiz kadar onların da bizi sevdikleri kesin.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.