Mehmet Görmez, 15 Temmuz'da neden MİT'te olduğunu açıkladı

Mehmet Görmez, 15 Temmuz'da neden MİT'te olduğunu açıkladı

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 15 Temmuz gecesi ve öncesine dair iddialarla ilgili canlı yayında konuştu

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı. Camilerden sala okunması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü söyleyen Görmez, "Salalar yetmez, vatandaşları meydanlara davet edin" dediğini söyledi

Habertürk TV’de Didem Arslan Yılmaz'ın moderatörlüğünde yayınlanan 15 Temmuz Özel Programı'na katılan Görmez, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Habertürk yazarları Muharrem Sarıkaya, Nagehan Alçı, Nihal Bengisu Karaca, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, emekli Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok ve gazeteci Nedim Şener'in sorularını yanıtladı.

Görmez, 17-25 Aralık’tan sonra ‘FETÖ ile görüştü’ iddiaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Görmez'den FETÖ'cüye: Ülkeye bu kötülüğü yapmayın

İşte Görmez’in o açıklamaları:

"Efendim Diyanet İşleri Başkanlığında oturan bir hoca, eğer konunun güvenlik boyutlarından haberdar değilse, Türkiye’de ortaya çıkan herhangi bir ihtilafı sulh ile barış ile çözmek için üstüne düşeni yapar. Doğrusu zaman zaman dershane hareketleri döneminde diyanet işleri başkanı olarak ülkemizde bu ayrılık olmasın diye gösterdiğim bir çaba var. Ama bu çaba böyle bir toplantı falan değil, sadece insanlarla konuşarak, bana ziyarete gelenlerle paylaşarak, bu ülkeye bu kötülüğü yapmayın diyerek, nasihatte bulunarak böyle bir şey olmuştur. Fakat olayın güvenlik boyutunu, bu noktada daima ben öz eleştiri yaptım. Tabi gönül ister ki, keşke bütün MGK’larda din rengine bürünmüş bu tür yapılanmalar hakkında diyanet işleri başkanı da çağrılıp, arka plan bilgileri verilebilirdi.

FETÖ’nün en çok zarar vermek istediği kurumun Diyanet olduğunu çok sonra öğrendik

Soru: Sayın Görmez kimlerle görüştünüz? Örneğin Şerif Ali Tekalan’la görüştünüz mü?

Doğrudur. Geldi, kendisi… Son zamanlarda, sıkıştığı zamanlarda bazı şeyler anlattı. Ben de kendisine nasihatlerde bulundum. Böyle yanlış hareketlerle, devletin kurumlarına sızarak, bu tür yanlışlıklar yapmamaları gerektiğini izah ettim. Aslında şunu açıkça ifade etmek isterim, 2012’den itibaren, FETÖ’nün Ankara’da en çok zarar vermek istediği kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu biz de çok sonra öğrendik. Tek tek maddeler halinde, Mercedes krizinden tutun, fetva krizine kadar… Bu krizlerin tamamının bir algı operasyonu olduğunu daha sonra öğrendik.

NEDEN MİT’TEYDİ?

Darbe girişiminin başladığı saatlerde neden MİT Müsteşarlığı'nda olduğunu da anlatan Görmez, şunları söyledi:

“Hemen o geceden bir hafta önce Suriye muhalefetini liderliğinde iş yapan İslam Alimi Muaz el Hatip bana geldi ve özellikle Suriye içinden DAİŞ merkezli tehlikeleri haber aldığını hatta çok uzun şekilde benimle paylaştı. MİT Müsteşarı’ndan acil koduyla randevu talep etti. Cuma günü 08:30'da randevu verdi. Sunum sırasında müsteşarın önüne çok hızlı notlar geliyordu. Bölünüyordu. Sayın Müsteşar, Sayın Başbakanımız ile telefonda görüşür görüşmez çok ani bir çıkışla 'siz buradan ayrılmayın dua edin' dedi ve bizi terk etti.”

Darbe girişimini eşimden öğrendim

15 Temmuz hain darbe girişimini eşinden öğrendiğini dile getiren Mehmet Görmez, ilerleyen saatlerde darbecilerin kendisine telefonla ulaşmaya çalıştığını söyledi. Görmez, “Karanlık bir ses beni telefonla aradı. 'Bu gece çok önemli şeyler olacak beni dinleyin' dedi. 'Siz kimsiniz?' dedim 'ben bir vatandaş' dedi. Öndeki arkadaş telefonda yerimizi tespit etmeye çalışıyorlar dedi” ifadelerini kullandı.

“SALALAR YETMEZ, MEYDANLARA DAVET EDİN”

Tedbir için aracıyla sürekli hareket halinde olan Görmez, camilerden sala okunmasına başlanması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için özel kalemini aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Mehmet Görmez, salaların yetmeyeceğini, vatandaşları meydanlara çağırması gerektiğini sözlerine ekledi. Görmez’in Erdoğan ile yaptığı bu görüşmenin ardından sala okuyan 120 bin din görevlisi vatandaşları meydanlara çağırmaya başladı.

Görmez şunları söyledi:

“60 sala gazimiz var bizim. 120 bin din görevlimizin manevi bir orduya dönüşmesi bizim için önemlidir. 60 sala gazimiz vardır, hepsi için dava açıldı. Kırklareli’nde, Muğla’da, Adana’da, Antalya’da ve muhtelif yerlerde…”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.