Kainat eczanesinden Zencefil her derde deva

Kainat eczanesinden Zencefil her derde deva

Cenab-ı Hak bu bitkide bir çok şifa yerleştirmiş

Zencefil, hem modern hem geleneksel tıpta sıkça kullanılan dünya üzerinde bilinen en sağlıklı bitkilerden birisi. Başlıca mide bulantısı, soğuk algınlığı, sindirim sorunları ve öksürük üzerinde gösterdiği hızlı ve olumlu etkileri ile bilinen bu bitki çoğunlukla Güneydoğu Asya, Hindistan, Malezya ve Karayipler gibi tropikal bölgelerde yetişmekte. Zencefil, ülkemizde yetişmemektedir. Serin ve kuru ortamlarda saklanması gereken süper besin buzdolabında sakladığı takdirde 2-3 hafta boyunca tazeliğini koruyor.

BİRÇOK KÜLTÜRDE İLAÇ OLARAK KULLANILIYOR

Zencefil bitkisinin kökünden elde edilen zencefil baharatı Asya ve Hint mutfaklarında popüler olarak kullanılmakta. Zencefil, faydalarından dolayı birçok kültür tarafından ilaç amaçlı da tüketiliyor. Taze, kurtulmuş ve toz olarak kullanılabilen zencefilin yapısında zingiberoli sineol sitrali, fellanfron, uçucu yağlar ve nişasta bulunuyor. Yapısında bulunan uçucu yağlar sebebiyle de yüksek vitamin ve besin kaynağı olan zencefilin; içeriğindeki yüksek vitamin ve besin kaynağına rağmen glisemik indeks değeri de oldukça düşüktür.

MİDE DOSTU

Zencefil bitkisinin bilinen en büyük faydası sindirim sistemine yaptığı etkidir.

Mide bulantısı sorunları üzerinde oldukça etkili olan bu bitki gıda emilimini artırdığı için sindirim sorunları üzerinde oldukça etkilidir. Mide ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayarak sindirime yardımcı olan zencefil; gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar üzerinde olumlu etkilere sahip.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREREK ÖKSÜRÜĞE SON VERİYOR

Aynı zamanda bu eşsiz bitki Asya’da binlerce yıldır grip ve soğuk algınlığı üzerine ilaç olarak kullanılıyor. Öksürük düşmanı zencefil, daha rahat nefes alınmasına yardımcı olur. Ciğerlerin genişlemesine, balgamın sökülmesine ve atılmasını yardımcı olarak öksürük üzerinde olumlu azaltıcı etkiler gösterir. Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirirken vitamin ve mineral içeriğinden dolayı hastalıklarla mücadele ve hastalıklarda korunması açısından da oldukça etkilidir. Bu süper bitki; B3,B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içeriyor.

VÜCUDUN DENGESİNİ KORUYOR

Sağlık dostu zencefil bitkisi, kanın normal dolaşımını korumaya yardımcı olarak içinde bulundurduğu krom, çinko ve magnezyum sayesinde aşırı terleme, ateş ve titremeyi engellemeye yardımcı oluyor. Doğal olarak ağrı ve iltihaplar üzerinde azaltıcı etkisi olan zencefil aynı zamanda mikrop öldürücü, antibakteriyel özelliği ile kandaki yağ düzeyini düşürerek damarların korunmasına yardımcı olur. Kolestrol üzerinde olumlu etkileri de bulunan zencefil ayrıca, yaşlanma ve kanser üzerinde olumlu etkisi bulunan antioksidan özelliğinde bir bitkidir. Zencefilin hafızayı güçlendirme ve konsantrasyonu arttırma etkileri de bulunmakta.

ALZHEİMER HASTALIĞINI YAVAŞLATIYOR

Bununla birlikte düzenli olarak zencefil çayı tüketmenin Alzheimer hastalığı üzerinde yavaşlatıcı etkisi olduğu bazı çalışmalarca kanıtlanmıştır. Zencefilin kan şekerini ve insülin seviyesini dengeleyerek insülin direncini düşürdüğü görülmekte. Düşük glisemik indeksinden dolayı ve genel faydalarından dolayı özellikle şeker hastalarının günlük beslenmelerinde arasına katmaları öneriliyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum