İngiltere ve İrlanda'nın üniversite ve camilerinde Risale-i Nur dersleri

İngiltere ve İrlanda'nın üniversite ve camilerinde Risale-i Nur dersleri

İngiltere ve İrlanda Risale-i Nur talebelerinin mektubu

Risale Haber-Haber Merkezi

"İsveç, Norveç, Finlandiya ve İngiltere'nin Kur'an'ı kabul etmeye çalışan meşhur hatipleri ve Amerika'nın din-i hakkı arayan ehemmiyetli cemiyeti gibi rûy-i zeminin geniş kıtaları ve büyük hükûmetleri Kur'ân-ı Mu'cizü'l-Beyân'ı arayacaklar ve hakikatlerini anladıktan sonra bütün ruh u canlarıyla sarılacaklar." (Said Nursi / Sözler)

İngiltere

65 milyon nüfusu bulunan ülkede biri mülk dört dershanemizin bulunduğu başehir Londra'da Risale-i Nur hizmeti çok eskiye dayanıyor. Dersler Türkçe, İngilizce ve ihtiyaca göre muhtelif dillerde okunuyor. 

Külliyatın ekseriyeti Vahide hanım tarafından İngilizceye tercüme edildi. Ayrıca büyük Tarihçe-i Hayat, Kastamonu Lâhikası, Hizmet Rehberi ve diğer bazı kitaplar Avustralya ve Filipinler'den bir heyet vasıtası ile Hüsnü Bayramoğlu Ağabeyin mahiyetinde devam ediyor.

Dersler başka şehirlerde, üniversitelerde, iş yerlerinde ve camilerde de devam ediyor. Bunlardan:

• Cambridge'de ev ve cami dersi,
• Oxford'ta doktora öğrencisi kardeşin evi ve cami dersi,
• Leicester'de pazar Türkçe salı İngilizce ev dersleri.
• Brighton'da salı ev dersi,
• York'ta cuma ev dersi,
• Birmingham'da Suriyeli seyyid bir kardeşin ev dersi,
• Durham'da, sempozyumlardan tanıdığımız Hz. Üstadımızı bizim gibi tanıyan bir avrupalı olan Prof. Colin Turner hoca ünversitede bir, evinde geniş kapsamlı âile dersi ve dünya genelinden iştirak edilebilen Grub Online dersleri devam ediyor.
• İpswich'te pazartesi günü kendilerine uygun saat olan gece 12-02 arası kebapçıların dersi var.
• Ayrıca erkeklere, hanımlara ve çocuklara Kur'ân öğretilen ve Nur dersleri de okunan bir tesis var.
• Bizim gidemediğimiz kardeşlerin naklettiklerine göre Kuzey İngiltere'de York'ta İngiliz olan müslümanların İslâm'a uygun bir hayat yaşdığı bölge var. 

1000'i aşan cami ve mescid mevcud. Devletin istatistiki verilerine göre 2001'den sonra 500 kilise kapanmış. Buna mukabil 423 yeni cami açılmış.

Kuzey İrlanda

İngiltere'ye bağlı 2 milyona yakın nüfusu bulunan Kuzey İrlanda'nın başşehri Belfast'ta bir dershanemiz var. Haftanın her günü Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak dershanemizde Nur dersleri okunuyor.

8 cami mevcud, kardeşlerimizin ibadet hanelerle irtibatları çok iyi. İngilizceden başka başta Urduca, Bengalce, Arapça gene muhtelif dillerde âcil kitap ihtiyacı mevcut.

Dershanemizde muvakkat bir vakfımız var. Kalıcı bir vakıf kardeşimiz münbit olan hizmet zemini için elzem.

İrlanda

5 milyon nufuslu İrlanda'nın başşehri Dublin'de bu ziyaretle birlikte çarşamba günleri bir ev dersimiz başladı. Üniversite, ihtisas ve dil eğitimi gibi sebeplerle gelen yabancı oranı hayli yüksek.

Ev dersine iştirak eden kardeşlerimizin çevrelerinde İrlandalı Müslümanlarla da tanışma imkânı oldu. Bunları mütalaa ederken asıl hedef mahalli müslümanlara hizmeti nasıl tanıtırız hususu olmuştu. Bu hususu Hz. Üstadımızın son vekil ve varisi olan muhterem Hüsnü Bayramoğlu Ağabeyimize arz ettiğimizde bir adım daha ileri götürerek mahalli bir vakıf temininin ehemmiyetini te'yid etti. Bunu da hem İrlanda hem dünyadaki bütün hizmet beldeleri için bir duâ olması temennisiyle paylaşıyoruz. İnşaallah. 

Sayısını öğrenemediğimiz çok büyük cami ve külliyeleri var. Ayrı bir dilide bulunan ülkede İngilizce de konuşuluyor.

Burası ve bütün yurt dışı hizmetleri için ihtiyacımız olan duâlarınızı istirham ediyoruz..
Duâ ve selâmlarımızla.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum