Hazır gıda ve ilaçlarda kullanılan boyalar, DNA’yı bozabiliyor

Hazır gıda ve ilaçlarda kullanılan boyalar, DNA’yı bozabiliyor

Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) yapılan bilimsel bir çalışma, gıda ve ilaçlarda kullanılan renklendirici katkı maddelerinin zararlarını ortaya koydu.

Bezelye üzerinde yapılan araştırmada, unlu mamuller, içecekler, tatlılar, evcil hayvan yiyecekleri, ilaç ve kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılan tartrazin ve sunset yellow isimli katkı maddelerinin fazla doz alımında DNA hasarına neden olduğu saptandı.
 
SAÜ Bilimsel Araştırma ve Projeler Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında muhtelif gıda boyalarının model organizma olarak seçilen bezelye üzerindeki genotoksik etkileri araştırıldı.
 
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Emine Selcen Darçın’ın yaptığı projede Yrd. Doç. Dr. Sema Tülay Hekimbaşı ve yüksek lisans öğrencisi Neslihan Kırca görev aldı. Araştırmada, gıda boyası olarak çeşitli gıdalarda renklendirici olarak kullanılan ‘tartrazin’ ve ‘sunset yellow’ isimli katkı maddeleri seçildi.
 
İki katkı maddesinin farklı konsantrasyonlarının kullanıldığı araştırmada, her 2 katkı maddesinin bezelye üzerinde sitotoksik ve genotoksik etki gösterdiği tespit edildi.
 
Araştırmanın sonuçlarına göre; günlük alım değerlerinin üzerindeki konsantrasyonlara maruz bırakılan bezelye tohumlarında mitoz bölünme sırasında anormallikler, kromozom aberasyonları, poliploidi, çift çekirdeklilik ve mikronükleus anormallikleri gözlendi. Araştırmanın yürütücülüğünü yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emine Selcen Darçın, gıda katkı maddelerinin ilaçlardan meyve sularına, şekerlemelerden dondurmaya, çorbalardan kozmetik ürünlere kadar yaygın bir kullanım alanı olduğunu söyledi.
 
Gıda boyalarının sağlık için alınan ilaçlarda dahi kullanıldığına dikkat çeken Darçın, şu uyarılarda bulundu: “İlaçlarda beyaz kapsüllerde bir sorun yok. Ancak ilaç renklendirilmişse dikkat edilmeli. Bazı araştırmalara göre gıda boyaları alerjik, mutajenik ve hatta karsinojenik (kanser yapıcı) etki gösterebilirler. Bu sebeple tüketicilerin etiketleri mutlaka kontrol etmesi ve mümkün olduğunca gıda katkı maddesiz ürünler tercih etmeleri gerekiyor.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.