Ekstra verilen vitaminler obeziteye neden olabilir

Ekstra verilen vitaminler obeziteye neden olabilir

Araştırmalara göre Türkiye'de her 4 çocuktan biri obezite. Obezitenin büyüme ve gelişme hormonlarını olumsuz etkilediği için çocukların erken yaşta ergenliğe girdiğini söyleyen uzmanlar, vitamin konusunda aileleri uyardı.

Son yıllarda çocuklarda obezite şikâyetleri artmaya başladı. Peki, çocuklarda obezitenin nedeni ne?

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, obezitenin büyüme ve gelişme hormonlarını olumsuz etkilediği için çocukların erken yaşta ergenliğe girdiğini söyledi.

GÖBEK YAĞLANMASINDAN BOY UZAMIYOR

Son iki yıldır da pandemi nedeniyle rakamların daha da arttığını ifade eden Dilem İrkin Koçan, "Amerika'da yapılmış son iki yıllık çalışmalarda çocuklarda diyabet görülme sıklığının normalin iki katına çıktığı görüldü. İngiltere'de de yüzde 10'dan yüzde 14'e çıktı. Türkiye'de ise her 4 çocuktan 1'iobezite problemi ile karşı karşıya" dedi. "Çocuk obezitesinde en çok karşılaştığımız problemlerden birisi de erken ergenlik" diyerek büyüme ve gelişme hormonlarının olumsuz etkilendiğini aktaran Koçan sözlerine şöyle devam etti:

"Mesela göbek yağlanmasına bağlı olarak çocukların boyu uzamıyor. Ne yazık ki obezite, erken ergenlikle birlikte büyüme ve gelişmeyi de olumsuz olarak etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra karaciğer yağlanmasına insülin direnci de eşlik ediyor. Hem dünyada hem Türkiye'de bu nedenlerle tip 2 diyabet dediğimiz diyabet türünde de ciddi bir artış var."

VİTAMİNLERE DİKKAT

Ekstra verilen vitaminlerin de obeziteye neden olduğuna dikkat çeken Koçan, obezitenin nedenlerini şöyle sıraladı:

"Hareketsizlik

Paketlenmiş gıda, abur cubur, asitli içereceklerin tüketimi

Uyku düzeninin bozulması

Öğün düzensizlikleri, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve anne babalar tarafından bilinçsizce kullanılan vitaminler, supplementler bunlar da ne yazık ki iştahı tetikleyen ve kilo almasına sebep olan şeyler olarak karşımıza çıktı."

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.