Said Nursi, Mamehuran hırsızları ile Nurculara ne anlatıyor?

Said Nursi, Mamehuran hırsızları ile Nurculara ne anlatıyor?

Risale-i Nur Külliyatından Münazarat'ta geçen ifade ile ne demek isteniyor?

Münazarat'ta geçen ifade:

Sual: Bir-iki senedir herkeste bir arzu-yu diyanet ve meyelân-ı hak uyanmıştır. Hattâ bizim Gevedan, Mamhuran hırsızları da Şeyh Ahmed’in bir nasihatı ile sofî olmuşlar.
وَقَدْ قَطَعَ الطَّرِيقَ عَلَى الشَّقَاوَةِ هٰذَا الْمَيَلاَنُ

Cevap: Reşâdet-penâh meşrutiyet ve şeyh-i Risale-i Nur HAŞİYE sayesindedir. 

"HAŞİYE:  Madem Nurcular Mâmehuran içine girmişler, şeyh-i meşrutiyet yerine ahrar perdesi ve hamiyet-i İslâmiye ve milliye ve elbette ittihâd-ı Muhammedî dairesinde olan şeyh-i Risale-i Nur denilmeli." (Münazarat, Sualler ve Cevaplar) 

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Mamehuran hırsızları ile Nurculara ne anlatmak istiyor?

Mamehuran aşiretinde sık sık hırsızlık olunca, herkes kendi malına sahip çıksın diye ortak bir karar alınıyor ve bu uygulanıyor.  Böyle olunca, yani iş sadece bekçiye veya çobana kalmayıp, herkes malını sahiplenince, hırsızlığın önü kesiliyor. Bu durumda Mamehuran hırsızları işsiz kalıyorlar.

İşsiz kalan Mamehuran hırsızları, bu esnada, çölde Şeyh Ahmed adında bir zatın önünü kesip onun üzerindekileri çalmak istiyorlar. Şeyh Ahmet ise, önce bana on dakika müsaade edin ve beni dinleyin, sonra ne yapacaksanız, ne alacaksanız alın diyor.

Müsaade alan ve kendisini dinleyen Mamehuran hırsızlarına, Şeyh Ahmet tesirli ve anlamlı bir nasihatte bulunuyor. Bu nasihatten sonra hırsızlar tövbe ediyor. Şeyh Ahmet Efendi onlara hakkı göstermede mürşitlik yapmış oluyor.

İslam toplumu mamehuran aşireti, dinsizler ve fasıklar ise bu toplumun iman ve ahlak hırsızları, Risale-i Nur ise bu dinsizlik ve fıskın Şeyh Ahmedi oluyor. Yani Risale-i Nurlar bu asırda İslam toplumuna sirayet etmiş manevi hastalıkların reçetesi ve ilacıdır. Eski zamanda tekke ve zaviyelerin yaptığı nasihat ve ıslahı, bu zamanda Şeyh-i Risale-i Nur ifa etmektedir, denilmek isteniyor.

Sorularla Risale

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum