Kağıt kesiği niye daha fazla acı veriyor?

Kağıt kesiği niye daha fazla acı veriyor?

Kağıt kesikleri gibi küçük yaralanmaların, beklenenden daha fazla acı vermesi birçok insanın deneyimlediği bir durumdur. İşte kağıt kesiğinin bu kadar acıtmasının sebebi!

Kağıt kesikleri, sıklıkla görmezden gelinen basit yaralanmalar gibi görünse de, beklenmedik bir şekilde şiddetli acıya neden olabilirler. Peki, kağıt kesiklerini diğer yaralardan ayıran nedir, neden bu kadar acıtıyor?

ANATOMİ MESELESİ

UCLA'da dermatoloji alanında asistan doktor olan Dr. Hayley Goldbach kağıt kesiği acısı için, “Burada bize yardımcı olmak için insan anatomisi bilgimizi kullanabiliriz. Bu tamamen bir anatomi meselesidir” dedi.

Bu, ellerimizin acıya karşı son derece hassas olması ve kağıtların kenarlarının şaşırtıcı derecede pürüzlü olmasının bir birleşimidir. Başlangıç ​​olarak, parmak uçlarınızda vücudunuzun hemen hemen her yerinde olduğundan çok daha fazla ağrı reseptörü bulunmaktadır.

Yani eğer vücudunuzun başka bir bölgesinde bir kağıt kesiği yaşarsanız muhtemelen parmağınızda yaşadığınız kadar acı vermeyecektir.

Beyninizin, ellerinize yönelik olası tehditleri sürekli olarak izlemeye daha fazla sinirsel alan ayırması mantıklıdır; çünkü bunlar, vücudunuzun dünyayla etkileşimde bulunmak için sahip olduğu ana araçlardır.

KAĞIDIN DOKUSU

Çıplak gözle bakıldığında bir kağıdın kenarı oldukça düz ve pürüzsüz gibi görünebilir. Ancak yakınlaştırırsanız kağıdın bıçaktan çok testereye benzediğini görürsünüz. Yani bir kağıt cildinizi kestiğinde, pürüzsüz bir yırtılma yerine, tırtıklı dokusuyla daha acı verici bir kesik yaratır.

SADECE DERİNİN ÜSTÜNE ETKİ EDER

Kağıdın tırtıklı kenarı tipik olarak yalnızca derinin en üstteki iki katmanını (epidermis ve dermis) keser ve bu nedenle çok az kanamaya neden olur veya hiç kanamaya neden olmaz.

Bu durum kesiğin pıhtılaşmış kanla kapanması olasılığını azaltır. Sonuç olarak, kötüleşen sinir lifleri uzun bir süre boyunca dış etkenlere maruz kalır ve dokunulduğunda ağrı sinyalleri yayar.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.