Zordaki çiftçilere ağır kış faturası

Zordaki çiftçilere ağır kış faturası

Yoğun kar yağışı tarım arazilerinde büyük hasar oluşturdu. Marmara’nın Çukurova’sı olarak bilinen Bilecik’te 2 gün aralıksız süren yoğun kar yağışı, binlerce dönüm arazide kurulu bulunan seraları yıktı.

Binlerce dönüm seranın bulunduğu bölgede büyük çapta maddi zarar meydana geldi. Ürünleri kar altında kalan sera sahipleri, devletten yardım bekliyor. Sakarya Nehri boyunca uzanan vadide marul dikili olan seralar son 30 yılın en fazla meydana gelen kar yağışına dayanamadı. Yıkılan binlerce dönümlük seralarda büyük maddi kayıp oluşurken, marul ve taze soğan gibi kış sebzeleri zayi oldu. Mağdur çiftçilerden Adil Uyur’un 13 dönümlük serasında 260 bin TL zarar oluştu. İçindeki 130 bin adet marulun da zayi olduğunu ifade eden Uyur, ortalama 60 bin liralık maruldan olduğunu söyledi. Uyur, “Sadece benim 13 dönümlük seramda marulla birlikte 320 bin TL zararım var. 20 ve 30 dönüm serası çökenler de var. Devletin buraları afet kapsamına alıp kredi borçlarımızı faizsiz ertelemesini ve alternatif destekler sağlamasını bekliyoruz.” diye konuştu. Çaltı Köyü Muhtarı Osman Akçe de yaklaşık 4 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu sera bahçelerinin yoğun kar nedeniyle çöktüğünü ifade etti. Yağıştan en çok etkilenen yerlerden olan Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, 500 bin dönüm seradan hiçbirinin ayakta kalmadığını söyledi. Manisa Turgutlu ilçesinde dört gündür devam eden kar ve yağmur sebebiyle Gediz Nehri taşarak binlerce dönüm araziyi su bastı. Üzüm bağı, sebze ve meyve bahçeleri sular altında kaldı. Bir çiftlikte bulunan 22 bin tavuk, boğularak telef oldu. Arpalık ve Geren mevkilerinde nehre yakın bölümlerde bulunan 14 küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliği, sahipleri tarafından tahliye edildi. 70’e yakın besi çiftliğini su basması sebebiyle hayvanlar mahsur kaldı.

Geren ve Arpalık mevkilerinde yükselen suların ortasında kalan Recep Türker’e ait çiftlikte bulunan yaklaşık 22 bin tavuk, suların kümesi basması sonucu boğularak telef oldu. Mağdur olan Türker, Gediz Nehri yatağında oynamaların bölgede su taşkınlıklarına sebep olduğunu söyledi. Daha önce de kümesini su basmasına rağmen yetkililerin hiçbir önlem almadığını dile getiren Türker, “Yaklaşık 60 bin TL maddi zararımız var, perişan olduk.” dedi.

Gediz Nehri kenarında hayvan çiftliği bulunan Ersin Enseri de yağmur ve kar yağışlarının son yıllarda korkulu rüyaları olduğunu söyledi. Taşan Gediz Nehri’nin çiftliklerini su içerisinde bıraktığını dile getiren Enseri, yetkililerin bir an önce nehri ıslah için harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Geren mevkiinde sebze bahçesi bulunan ve yüzlerce dönüm arazisi sular altında kalan çiftçi Süleyman Erdoğdu ise, “Arazilerim sular altında. 35 bin TL zararım var. Benim zararımı kim karşılayacak? Yetkililer, bir an önce bizim sesimizi duymalı. Bize hep aynı korkuyu yaşatmamalılar.” dedi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.