Zirai Don Mevsimlik Fındık İşçilerini de Vuracak

Zirai Don Mevsimlik Fındık İşçilerini de Vuracak

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 29-31 Mart tarihlerinde yaşanan zirai don afeti sadece fındık üreticilerini değil, mevsimlik fındık işçilerini de etkileyeceği belirtiliyor.

Fındık rekoltesinin normal olduğu yıllarda 8 ile 10 bin mevsimlik fındık işçisinin geldiği Giresun'a bu yıl 2 ile 3 bin civarında mevsimlik işçiye ihtiyaç duyulacağı kaydedildi.

Giresun'da 250 rakımın üzerinde zirai don afetinin etkili olduğunu ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, dondan sadece üreticinin değil, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden gelen mevsimlik fındık işçilerinin de zarar gördüğünü kaydetti. Keskin "İlimizde 250 rakımın üzerinde zirai don ürünleri olumsuz etkilemiştir. Geçtiğimiz yıllardaki hasadın yüzde 50'si kadar rekolte düşmüştür. Bu da tabii ki işçi ihtiyacı olmayacak anlamına gelmektedir. Bir çok üretici bahçeye girmeyeceği gibi bazıları da kendi işçiliğini kendisi yapacak anlamına geliyor" dedi.

Giresun'da her yıl en az 10 bin mevsimlik fındık işçisine ihtiyaç duyulurken, bu yıl bu rakamın 2 binlere düşeceğini ileri süren Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Özer Akbaşlı ise "Mevsimlik fındık işçi ihtiyacı haliyle fındığın çok olduğu yıllarda arttığı gibi az olduğu yıllarda düşer. 2014 yılı hasadının yaklaştığı bu dönemde gezici mevsimlik tarım işçilerinin fındık bölgesine gelme oranı hayli düşecek.Fındık rekoltesi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 bir düşüşle karşı karşıya.Ancak geçtiğimiz yıllarda ilimize gelen fındık işçileri 10 bin dolaylarındayken bu yıl 5 bin dolaylarında olacak anlamına gelmez çünkü, 250 rakımın üzerinde fındığı yanan üreticilerde fındığı olan bölgelere işçi olarak gidecektir. Dolayısıyla bu yıl ilimize 2 ile 3 bin civarında ancak fındık işçisi gelmesini bekliyoruz. Bu da gösteriyor ki zirai dondan sadece fındık üreticisi değil 7-8 bin civarında gezici mevsimlik fındık işçisi de etkilenecektir" diye konuştu.

Ülke genelindeki gezici mevsimlik tarım işçilerinin durumunu da değerlendiren Akbaşlı "Fındık üretiminin sadece yüzde 2'sinde makineli tarım yapılmaktadır. Yüzde 98'inde ise emekle işçilikle tarım yapılmaktadır. Fındık tarımı ise İstanbul boğazından Gürcistan sınırına kadar geniş bir alanda yapılmaktadır. Fındık tarımı yapılan ülkemizin batı bölgesinde zirai don çok fazla etkili olmamıştır fakat Ordu, Giresun ve Trabzon'u kapsayan doğu bölgesinde ise oldukça etkili olmuştur. Batı bölgesinde yoğunluk gösterecek olan mevsimlik fındık işçileri doğu bölgesinde ise ihtiyaç duyulmayacaktır. Yine ifade etmek gerekirse gezici mevsimli tarım işçileri 23 nisandan itibaren hasata çıkarlar. Önce fide dikimiyle başlayan gezileri kayısı, fındık, üzüm, şeker pancarı, pamuk hasadıyla devam eder. Ancak bu yıl fındıkta olduğu gibi kayısıda da zirai don etkili olmuştur. Fındıktaki gibi kaysı hasadında da mevsimlik gezici tarım işçileri etkilenecektir" şeklinde konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.