Zinâya yaklaşmayın o cürmün sebeblerinden dahi uzak durun!

Zinâya yaklaşmayın o cürmün sebeblerinden dahi uzak durun!

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), İsra Sûresi 31-33. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor:

31-Hem fakirlik korkusu ile çocuklarınızı öldürmeyin! Onları da sizi de biz rızıklandırırız.(*) Şüphesiz onları öldürmek, büyük bir günahtır.

32-Ve zinâya yaklaşmayın (o cürmün sebeblerinden dahi uzak durun); çünkü o, çirkin bir iştir. Ve ne kötü bir yoldur!

33-Hem hak bir sebeb olmadıkça, Allah’ın haram kıldığı canı öldürmeyin! Bir kimse zulme uğramış olarak öldürülürse, o hâlde şübhesiz ki onun velîsine (hakkını araması için) bir salâhiyet vermişizdir; artık (o da) öldürmede (Allah’ın koyduğu) haddi aşmasın! Çünki kendisi (de) yardım olunan bir kimsedir.

(*)“Gerek nefsine ve gerek evlâd ve taallukātına (yakınlarına) hayat malzemesini tedârik etmek Allah’ın vazîfesidir. Evet mâdem hayâtı veren O’dur. Ve o hayâtı koruyacak levâzımâtı (lâzım şeyleri) da O verecektir. Yalnız, hükûmetin asker için erzak depolarında cem‘ ettiği (topladığı) erzâkı (rızıkları) askerlere taşıttırdığı, temizletip öğüttürdüğü ve pişirttirdiği gibi, Cenâb-ı Hakk da hayat için lâzım olan levâzımâtı küre-i arz (yeryüzü) tarlasında yaratıp cem‘ ettikten sonra, o erzâkın toplanmasını ve sâir ahvâlini (hâllerini) insana yaptırır ki, insana bir meşgûliyet, bir eğlence olsun ve insan atâlet ve betâlet (tenbellik ve boş durmak) azâbından kurtulsun. 
Ey insan! Rahm-ı mâderde (ana rahminde) iken, tıfıl (çocuk) iken, ihtiyâr (seçme kābiliyeti) ve iktidardan mahrum bir vaziyette iken, seni pek leziz rızıklarla besleyen Allah, sen hayatta kaldıkça senin o rızkını verecektir. Baksana! Her bahar mevsiminde sath-ı arzda (yeryüzünde) yaratılan envâ‘-ı erzâkı (rızık çeşitlerini) kim yaratıyor ve kimler için yaratıyor? Senin ağzına getirip sokacak değil ya!” (Mesnevî-i Nûriye, Şemme, 201)