Zeytinyağında hedef, kişi başı tüketimi 10 kilograma çıkarmak

Zeytinyağında hedef, kişi başı tüketimi 10 kilograma çıkarmak

Manisa Akhisar’da bulunan 450 bin dekarlık alana ekilen 13 milyon zeytin ağacı hasadı, 6. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği ile başladı.

Zeytin ağaçlarından 113 bin ton zeytin elde edilmesi bekleniyor. Akhisar ilçesi sofralık zeytinde Türkiye’nin yüzde 70’ini karşılıyor. Akhisar Ticaret Odası tarafından Kırkağaç Bakır Mahallesi’nde 1653 yıllık zeytin ağacının bulunduğu alanda gerçekleştirilen festivalde konuşan Akhisar Ticaret Odası Başkanı Alper Alhat, “Herkes zeytin yağı yemek istiyorsa üretici desteklenmeli.” dedi.
 
1653 yıllık Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı aynı zamanda dünyanın da en yaşlı üçüncü zeytin ağacı, ‘anıt ağaç’. Anıt ağaç gövdesinden itibaren 25 metrelik yarıçapa sahip. Ağacın yaşı tam 2 yıllık çalışma sonrasında Celal Bayar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi tarafından belirlendi ve bakanlık aracılığıyla tescil edildi. Bununla beraber dünyada tescillenmiş en yaşlı 3. zeytin ağacı olduğunu belirten Kefarettin Bey, “Anıt ağaç sadece ağaçtan ibaret değil ağacı eken insanların dünya tarihine ve Anadolu tarihine büyük etkileri olmuştur. En son Bergama Kralı burada Romalılara teslim oldu. Ağaç 1653 yıllık ama 2 bin yıllık kültürü barındırıyor. Yani bu ağacın genetiğinde 1650 yıllık geçmiş var.” ifadelerini kullandı.
 
Zeytin hasat şenliği, ikinci gününde başlayan sağanak yağışa rağmen devam etti. Yağmurla başlamasıyla birlikte zeytin yağı fabrikasında zeytinyağının yapım aşaması anlatıldı ve davetlilere ham zeytinyağı ikram edildi. Zeytin fiyatlarını değerlendiren Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Sadullah Avcı, “Zeytinin bu bölgede az olmasından dolayı fiyatlar şu an üreticimizin lehine, tüketicimizin aleyhine gerçekleşiyor. Bütün amacımız, halkımıza daha kaliteli ve ucuz zeytin yedirmektir.” şeklinde konuştu. Kişi başı zeytinyağı tüketimini 800 gramdan iki kiloya çıkardıklarını ifade eden Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Buradaki amacımız, Akhisar’daki zeytini öne çıkarmak. Ayrıca Türkiye’deki zeytinciliği biraz artırmamız gerekiyor. 5 yıl önce kalkıştığımız ilk zeytin hasat şenliği ile kişi başı tüketim 800 gram zeytinyağından kişi başı 2 kilonun üzerine çıktık. Hedeflediğimiz rakam, kişi başı 10 kilonun üzerine çıkmak. Ayrıca Akhisar’da da hedeflediğimiz 13 milyon ağacı da 25 milyonun üzerine çıkarmaktır.” dedi. Akhisar’da dört çeşit zeytin üretildiğini vurgulayan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp, “Domat dediğimiz yeşil, tirilye dediğimiz siyah, uslu ve Edremit zeytini olarak 4 çeşit zeytin Akhisar’da üretilmektedir. Akhisar’a ait yerel markalarla dünya pazarlarına yaklaşık 126 milyon dolar civarında ihracatı olan bir ürün olma yolunda. Bu hasat şenliğini tertipleyerek hem Akhisar’ı Türkiye’ye tanıtmak hem de sektörel anlamda dünya pazarlarına açılmasını sağlamak.” şeklinde değerlendirdi.
 
24 Ekim’de başlayan programın ikinci gününde Kırkağaç ilçesi Bakır beldesinde 1653 yıllık olduğu belirtilen anıt zeytin ağacında ilk hasat yapıldı. Akşam saatlerinde Keskinoğlu ailesi tarafından düzenlenen gala sonrası 6. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği son buldu.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.