Zeytinyağına 5 bin yıllık 'altın damla' tekniği

Zeytinyağına 5 bin yıllık 'altın damla' tekniği

Zeytinyağı üretiminde, 5 bin yıllık geçmişe sahip 'altın damla' tekniği yeniden uygulanıyor. Oldukça zahmetli olan bu yeni üretim şekliyle Mudanyalı girişimcilier markalaşmayı hedefliyor.

Mudanya ilçesi Kumyaka Mahallesi'nde, 1900'lü yıllardan kalma eski bir yağhaneyi alıp restore ettirerek 2011'de üretime başlayan iki kız kardeş, 5 bin yıl öncesinin 'altın damla' tekniğini kullanıyor. Bazı Avrupa ülkelerine ihracata da başlayan kardeşler, bir dünya markası oluşturmayı hedefliyor. Girişimci Nazlıgül Ünal,yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin 'iletişim danışmanlığı' olduğunu ve kardeşi Aslıhan Yıldırım ile İstanbul'da markalaşma, pazarlama stratejileri konusunda bir işletmeleri bulunduğunu söyledi.

AMAÇ MARKA OLMAK

'Dünya çapında bir Türk zeytinyağı markası oluşturabilir miyiz' düşüncesiyle 9 yıl önce araştırmalarına başladıklarını belirten Ünal, 6 sene geçtikten sonra eski bir Rum köyü olan Kumyaka Mahallesi'nde 1900'lü yıllardan kalma kullanılmayan yağhaneyi satın alarak bu işe adım attıklarını dile getirdi.

7 KİLODAN 1 LİTRE ANCAK ÜRETİYORUZ

Ünal, bu bölgede zeytinlik de satın alarak işledikleri ürünleri buradan 'iyi tarım' uygulamalarıyla elde ettiklerini söyledi. Üretim aşamasında tamamen klasik yöntemler uyguladıklarına değinen Ünal, 'Fabrikasyon iş yapmadığımız için maliyetlerimiz oldukça yüksek. Bu teknikle 7 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edebiliyorsunuz. 300 yıllık tarihi taş değirmende kırılıp eziliyor ve 'soğuk damla' tekniğiyle zeytinyağı toplanıyor.' ifadesini kullandı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.