Zeytinyağı üreticisinden 'şimdi alın' çağrısı

Zeytinyağı üreticisinden 'şimdi alın' çağrısı

Edremit Körfezi bölgesinde faaliyet gösteren üreticiler, rekolte kayıpları nedeniyle gelecek aylarda ürünün fiyatları artabileceğinden vatandaşlara zeytinyağını bu günlerde temin etmeleri uyarısında bulundu.

Zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden Edremit Körfezi'nde bir fabrikanın sahibi Agah Ferhatoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinde "yok yılı"nın yaşandığını belirterek, 2012 yılına nazaran üretimin yüzde 60'ın üzerinde azaldığını söyledi.
Rekoltedeki düşüş nedeniyle birkaç yıldır aynı kalan zeytinyağı fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Ferhatoğlu, "Birkaç yıldır ucuzluğu nedeniyle iç tüketimi artan zeytinyağı, 2013'ün sonuna doğru başlayan sezonda az oldu. Talep geçen yıllardan yüksek gerçekleşince fiyatlar arttı. Birçok zeytin üreticisi, yıllık yağ ihtiyacını fabrikalardan satın alır oldu" dedi.
"Altın sıvı"nın, 2012'de 6,5 lira olan fabrika çıkışı litre fiyatının 10 liraya kadar yükseldiğini dile getiren Ferhatoğlu, bu artışın sürmesinin beklendiğini, ilkbahar ve yaz aylarında da fiyatların 15 liranın üzerine çıkabileceğini anlattı.

Fiyat artışlarına yakalanmamak için zeytinyağının bu günlerde alınması önerisinde bulunan Ferhatoğlu, şöyle konuştu:

"Zeytin sütündeki artış daha fazla oldu. Taş baskı sistemde zeytinin, taşlar arasında ezildikten sonra elde edilen hamurun torbalara yerleştirilip pres uygulanmadan sızan yağ ve zeytin öz suyunun karışımına 'zeytin sütü' deniliyor. Mineral ve vitamin değerleri bakımından zeytinyağına oranla daha zengin. Özellikle E vitamini içeriği oldukça fazla. Zeytin sütünün litresi 2012'de 15-20 liraydı. Şimdi bu ürünün litre fiyatı 30 liraya çıktı ve 50 liraya doğru gidiyor."

"İhtiyacınız olan zeytinyağını bu günlerde temin edin"

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci ise sadece ürün azlığı değil girdi maliyetlerinin yükselmesinin de fiyat artışlarında önemli etken olduğunu bildirdi.
Fiyatlarda 2012'ye göre yüzde 50'ye yaklaşan bir artış kaydedildiğine dikkati çeken Semerci, toptan olarak o dönem 5-5,5 lira civarında satılan sızma zeytinyağının litresinin şimdilerde 8 liraya kadar alıcı bulduğu bilgisi verdi.

Piyasada sızma zeytinyağı fiyatının 10 liraya kadar çıktığını vurgulayan Semerci, gelecek aylarda perakende fiyatların artabileceğini dile getirdi.

Fiyatların yaz aylarına doğru iyice yükselmesinin beklendiğini aktaran Semerci, şunları kaydetti:

"Zeytin hasat sezonu 'var seneleri'nde ekim ayında başlayıp şubata kadar devam ederdi. Geçen sene bölgede ürünün az olması yüzünden hasat sonuna gelindi. Tahmin edilenin de çok altında bir ürün elde edildi. Özellikle gelecek haziran-temmuz aylarında zeytinyağı fiyatlarının artış yönünde bir eğilime gireceğini düşünüyoruz. Tüketicilerimize şunu tavsiye ediyorum; ihtiyacınız olan zeytinyağını bu günlerde temin edin. Önümüzdeki aylarda zeytinyağında hem ürün temin etme hem de fiyat bakımından sıkıntılar yaşanabilir."

Semerci, artan zeytinyağı fiyatlarının, bu yıl ekim ayında başlaması planlanan sezonda ürünün fazla olması durumunda yeniden normal seviyelerine döneceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.