Zeytinyağı sempozyumu düzenlenecek

Zeytinyağı sempozyumu düzenlenecek

Şifa Üniversitesi, zeytinyağıyla ilgili önemli bir sempozyuma evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Zeytincilik Araştırma İstasyonu işbirliğiyle 17-18 Nisan 2014 arasında düzenlenecek Zeytinyağı ve Sağlık Sempozyumu'nda ilk kez zeytinyağının sağlığa etkilerini doktorlar anlatacak.

Şifa Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hacıbeyoğlu, Kurumsal Gelişim ve İletişim Daire Başkanı Dr. Ercan Ayyıldız, Öğretim Üyesi Dr. Eren Akçiçek, Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Ünal Kaya ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazan Tuna Oran, düzenlenen basın toplantısında sempozyumla ilgili bilgi verdi. Zeytin ve zeytinyağının Türkiye’nin bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Müdür Kaya, “Zeytin ve zeytinyağı, ülkemizde her zaman değerini bulmuş değil. Ancak son yıllarda sağlıkla ilgili çalışmalar ön plana çıktıkça zeytinyağının kıymeti de bilinir oldu. Türkiye’deki ağaç sayısı ve üretim arttı ancak tüketim hâlâ istediğimiz rakamlarda değil. Bugün diğer zeytinci ülkeler kişi başına 10-15 kilo tüketirken bizde tüketim, kişi başına 2 kilo bile değil. Zeytinyağı tüketimini arttırmak, bir yandan ticaret açısından önemli ama daha da önemlisi sağlığımıza yapacağı katkılar olacaktır. Bu konuda yıllardır bir kamu spotu yapılması talebimiz var ve kurum olarak yıllardır zeytinyağının sağlık boyutuyla gündeme gelmesi yönünde hayallerimiz vardı. Bu hayalimiz böylece gerçekleşmiş oluyor.” diye konuştu.

‘İYİ YAĞLARIN BAŞINDA GELİYOR’

Beslenme konusunda yıllardır, "Yağlardan kaçının" şeklinde bir propaganda olduğunu vurgulayan Dr. Akçiçek ise aksine beslenmenin temel öğelerinden bir tanesinin yağlar olduğuna dikkat çekti. Bu noktada, "Hangi yağ?" sorusunun sorulması gerektiğini belirten Akçiçek, şunları kaydetti: “Yağlar, beslenme sürecinin en elzem maddelerinden birisidir. Hattâ beynimizin dahi büyük bir bölümü yağlardan oluşur ve gıdası da yağdır. Yağ ama hangi yağ? Kötü yağlar var, doymuş yağlar, trans yağlar var. Bir de iyi yağlar var. İşte bu iyi yağların başında da zeytinyağı geliyor. Zeytinyağının, kalp damar hastalıklarından koruyucu önemli bir özelliği var. Yine zeytinyağı, en iyi iltihap giderici yağ sınıfına giriyor.”

İLK DEFA DOKTORLAR ANLATIYOR

Türkiye’de bugüne kadar zeytinyağıyla ilgili çok sayıda toplantı yapıldığını kaydeden Eren Akçiçek, “Zeytinyağıyla ilgili olarak ilk defa sağlık alanında spesifik bir toplantı yapacağız. Gaye, zeytinyağının beslenmemizdeki önemini ortaya koymaktır, çünkü genelde pek çok insan, ‘Evet, zeytinyağı faydalıdır, sağlıklıdır.’ diye bilir ama hangi hastalıklara karşı koruyucu olduğunu bilemez. Bu sempozyumla özellikle doktorlara, zeytincilik ve zeytinyağı sektöründe çalışanlara bu konuda bilgi aktarmak istedik. Güzel bir program hazırladık. Zeytinyağı ve sağlık konusunda zeytinyağı ve kanser, zeytinyağı ve kalp hastalıkları, zeytinyağının sinir sistemi üzerindeki etkisi, hattâ şeker metabolizması üzerindeki etkisi gibi birçok konu, bilimsel anlamda masaya yatırılmış olacak.” diye konuştu. Doç. Dr. Oran da zeytinyağının sağlık üzerine etkilerinin, bilimsel bir platformda konuşulacağına dikkat çekti.

Zeytinyağı ve Sağlık Sempozyumu’nda, zeytinyağının kanser, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, tansiyon, şeker hastalıkları, sindirim sistemi, deri ve saç sağlığıyla çocuk beslenmesi üzerindeki etkileri, konunun uzmanı doktorlar ve sektör temsilcileri tarafından değerlendirilecek.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.