Zeytinyağı rekoltesinde düşüş

Zeytinyağı rekoltesinde düşüş

Türk zeytinyağı sektörü, rekoltenin düşük olduğu 2013/14 sezonunda Çin pazarında pazar kaybı endişesi taşıyor.

Geçen yıl rekolte artışından dolayı büyük bir çıkış yakalayan zeytinyağı ihracatı, bu yıl aksine sıkıntıda. Sektör, rekolte düşüşünün bazı pazarlarda kayıplara yol açmasından endişe ediyor. Bu pazarların başında ise zeytinyağı ihracatının son beş yılda yüzde 259 artış kaydettiği Çin geliyor. Şanghay şehrinde düzenlenen Food Hospitality China (FHC 2013) fuarında beşinci defa yer alan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), yoğun ilgiyle karşılaştı. Türkiye’den 10 Türk zeytinyağı firması da fuara katıldı. ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, FHC 2013'e 2009 yılından beri katıldıklarını belirterek, ilk yıllarda bir iki olan Türk firması sayısının bu yıl 10’a ulaşmasından mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye’de bu sezon rekoltedeki azalma sebebiyle zeytinyağı fiyatlarındaki yükselmenin Çin pazarına zarar vereceğini endişesini taşıdıklarını belirten Ölken, “Fuarda gördüğümüz üzere özellikle İspanyol firmalar, oldukça agresif fiyatlarla hareket ediyor. Bizim için ciddi tehlike, üç dört senelik uğraşlarla belli bir artış ivmesi yakalayan ihracatımızın bu sene düşüşe geçecek olmasıdır. Bunun önlenmesi ve en azından pazar kaybına uğratmayacak yegâne çözümün DİR olduğunu vurguluyor, bir kez daha başta Başbakanlık ve Ekonomi Bakanlığı olmak üzere herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve gereğini yapmaya davet ediyoruz. İspanya’da yaşanan ciddi fiyat artışlarına rağmen İspanyolların farklı ülkelerden tedarik yaparak Çin pazarında pazar kaybetmemesi, Türkiye açısından DİR’in önemini ortaya koymaktadır.” diye konuştu. Çin’de zeytin ve zeytinyağının kullanım alanlarını geliştirmek üzere yapılan çalışmalar neticesinde raflarda atıştırmalık ve soslu kurutulmuş zeytinler yer almaya başladığını gözlemlediklerini vurgulayan Ölken, zeytinyağlı kozmetik ürünlerine ilginin de her geçen gün arttığına işaret etti.

ÇİNLİ MÜŞTERİYİ HEDEF ALAN ÇALIŞMALAR YAPILACAK

FHC etkinlikleri çerçevesinde ilk gün yaklaşık 80 kişilik bir distribütör, toptancı ve müşteri topluluğuna Türk zeytinciliğini anlattıklarını ve tadım yaptırdıklarını aktaran ZZTK Başkanı Ölken, şunları kaydetti: “İkinci günse iki Çinli şefle beraber, yaklaşık 250 kişiye Türk zeytinyağı ve zeytiniyle hazırlanan, değişik Çin motifleri içeren yemekler sunduk. Yemeklerde Türk makarnası kullanılırken Türk meyve suları da ikram edilerek Türkiye’nin bir gıda ülkesi olduğunu tüm katılımcılara anlattık. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren ülke zeytinciliğinin tanıtımı için kullanılmak üzere önemi yerel dergi ve web siteleriyle temaslarda bulunuldu. Yeni yıldan itibaren artık ZZTK, direkt Çinli tüketiciyi hedef alacak çalışmalar yapmaya başlayacak. Bugüne kadar uğraşılan ticari network kurulması konusunda yeterli yol alındığını düşünen komitemiz, artık direkt tüketiciye yönelik organizasyonlar yapacak. Bunların detayları zamanı gelince önce sektörle. sonra da kamuoyuyla paylaşılacak. Şanghay ve çevresi dışında Pekin ve Guanghzou gibi şehirlerde de çalışma yapılması için araştırmalar yapılacak.”

ÇİN’DE ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ 65 BİN TONA ÇIKACAK

Çin’in zeytinyağı tüketiminin 40 bin ton civarında olduğuna, kısa vadede 65 bin tonlara çıkmasının beklendiğine dikkat çeken Metin Ölken, “Çin, gerek sektörümüz gerekse de gıda sanayimiz ve ihracatımız için en öncelikli hedef pazardır. Çin’in 1,4 milyarlık nüfusu ve yüksek alım gücüne sahip 200 milyonluk nüfusunun yanısıra Türkiye'ye ve Türklere tarihsel bağlarla oluşan yakın ilgisini mutlak surette iyi değerlendirmeliyiz. Eşit şartlar altında Çin'in her zaman Türk firmalarını ve Türk ürünlerini tercih edeceğine inanıyorum. Bize bu şartlar sağlandığı takdirde yakın gelecekte 650 bin tona ulaşması beklenen rekoltemizin katma değere dönüşmesi için Çin, öncelikli pazarımız olacaktır.” şeklinde konuştu.

Cihan