Zeytinyağı altın yılını yaşıyor

Zeytinyağı altın yılını yaşıyor

Edremit Körfezi'nde bu yıl kaliteli üretimin yakalanması sonucunda sızma zeytinyağının üreticiden alım fiyatı, geçen yıla göre 8 liradan 10 liraya çıktı.

 Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Semerci, "Ürün bolluğu ve fiyat yüksekliği dolayısıyla altın sıvı, bu yıl altın yılını yaşıyor. Son derece kaliteli yağlar elde edilebiliyor" dedi.

Edremit Körfezi'nde, zeytin sineğine karşı yapılan etkin mücadelenin ardından bu yıl kaliteli üretimin yakalanması sonucu sızma zeytinyağının üreticiden alım fiyatı, geçen seneye göre 8 liradan 10 liraya yükseldi. Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, yaklaşık 12 milyon zeytin ağacı ile Türkiye'de zeytinyağı üretiminin önemli bölümünü karşılayan Edremit Körfezi'ndeki zeytin yetiştiricisinin yüzünün güldüğünü söyledi. Zeytinde, 2014-2015 sezonunda beklenenin üzerinde fiyat oluştuğunu ifade eden Semerci, hem toptan hem de tüketiciye ulaşan perakendede zeytinyağı fiyatlarının arttığını anlattı.

ÜRÜN BOL VE FİYAT YÜKSEK

Ürünün çok ve buna karşın fiyatının da yüksek olduğunu vurgulayan Semerci, şöyle konuştu:
"Ürün bolluğu ve fiyat yüksekliği dolayısıyla altın sıvı, bu yıl altın yılını yaşıyor. Son derece kaliteli yağlar elde edilebiliyor çünkü iki kez yapılan zeytin sineğiyle mücadele, zeytinin daha kaliteli olmasını sağladı. Edremit Körfezi'nde 20-25 bin tonluk rekolte gerçekleşiyor. Geçen yıllarda üreticiden alım fiyatı 8-8,5 lira arasında olan sızma zeytinyağı, bu yıl 10 liraya ulaştı. Bunun da piyasaya yansıması da perakendede yaklaşık 13-14 lira gibi olacak. Yıllardır zeytin üreticisi, işçisinin yevmiyesini ödeyemez durumdaydı."

AĞAÇLARA DAHA İYİ BAKACAKLAR

Semerci, fiyatlardaki yükselmenin, üreticilerin zeytin ağaçlarına daha iyi bakmasını da sağlayacağını dile getirdi. Gelecek nesillere zeytin ağaçlarının daha iyi aktarılması bakımından çok önemli bir yıl geçirdiklerini bildiren Semerci, "Senelerden beri eziyet çeken, yağı para etmeyen, tarlasına bakamayan çiftçi, şimdi de yüksek fiyat beklentisiyle elindeki yağı çıkarmak, satmak istemiyor. Bu noktada önümüzdeki günlerde bekleme devam edecek ama bu rakamlarla piyasanın oluşacağını düşünüyoruz. Yemeklik sızma zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatı 10 liranın yüzde 3-5 altında ya da üzerinde oluşur" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.