Zeybekci: Türkiye bu adımları atmak zorunda

Zeybekci: Türkiye bu adımları atmak zorunda

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bir televizyon programında Türkiye'nin ekonomi gündemine ilişkin çok önemli açıklamalar yaptı.

 

Zeybekci, "Stratejik teşvik destekleri konusunda önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Zeybekçi, "Türkiye Avrupa'nın en büyük 7 ekonomisi arasına girecek. Türkiye bu coğrafyada bu adımları atmak zorunda" şeklinde konuştu

Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin konuşmasından notlar;

(Gümrük Birliği konusunda...) 1996 yıllarının şartları farklıydı. O dönemlerde maksimumu 2000 yılıdna Avrupa Birliği'ne üye olacağınız için o dönemde Gümrük Birliği anlaşması imzalandı. O dönemde bu anlaşmayı imzalayanları da zan altında bırakmak istiyorum. O zamanın şartlarında böyle olması gerekti. Bunun faydasını da gördük.

1996 yılında hayır dediğimiz her şeye şimdi evet diyebilecek durumdayız. Artık Türkiye ekonomisi çok farklı bir noktaya geldi. 2016 2017 Türkiye'si tüm alanda Avrupa'daki tüm alanlarda ihalelere girme konsunda çok büyük avantaja sahip.

Türkiye'nin TTIP'e bir aşamadan dahil olmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunu başarırsak Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ve Serbast Ticaret anlaşması imzalayan Türkiye bu alanda maksimum kapsamı yakalamış olacak. DÜnyanın birçok ülkesiyle ticaret anlamında önemli anlaşmalar yapmış oluyoruz. Kanada gibi ülkelerle de benzer çalışmalar sürüyor.

Dün Rusya ile Türk Akımı başta olmak üzere birçok önemli anlaşmaya imza atıldı. Yarın da Karma Ekonomi başkanları olarak görüşmelerimiz olacak. Türkiye ile Rusya arasında hedef 100 milyar dolarlık ticarete ulaşmak. Birkaç sene içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi buraya varır. Birde unutmamak lazım Türkiye'nin 10 milyar dolarlık yatırımı var. Rusya'daki otomotiv başta olmak üzere birçok üretim yapan Türk şirketleri bulunuyor.

Doğalgaz fiyatları indi ve çıktı. İki ülkenin gelirleri de bundan otomatik olarak etkileniyor. Bunu dengelenemenin yolu alternetaf ürünlere ve yöntemlere yönelmek.

Vize muhafiyet konusu

Şu anda kısıtlanmış durumda devam ediyoruz. Çok kısa bir zaman içerisinde iş dünyasının ve taşımacılık sektöründeki şoförlerin vize sorunları kolaylaşmış olacak. Başka bir ülke ile ilgili konu olduğu için tarih vermek çok zor. Farklı farklı bahaneleri var . Biz de onları anlamaya çalışıyoruz. Ancak çok kısa bir zamanda bu sorun çözülmüş olacak.

Gelinen noktada sadece meyve grubunda ihracat konusunda sorunlar aşılmış durumda. Birkaç meyve grubu üzerinde görüşmeler devam ediyor. Bu yasaın kalkması içinde görüşmeler çok yakın zamanda çözülecektir.

Coğrafya kaderdir... Terör örgütleri şu anda siyasete saldırıyor. İki ilçe başkanımızı şehit ettiler. Bu kadar düşman tarafından saldırılıyor olmaları.. Gerek PKK, gerek FETÖ onların uşakları bize saldırıyor... BUnlar bazı şeyleri doğru yaptığımız anlamına geliyor. Coğrafya kaderdir. Bu kadar çok dinin ulusun bir araya geldiği bir coğrafyada yaşıyoruz.

Teşvik sistemleri konusu

Dünyada gelişmiş ülkeler dendiğinde akla gelen, Almanya, Japonya ve Kore... Yıllar öncesinde görmüş olduğu stratejik alanlarda kendi devlerini yaratmak istediler. Bunun içinde hiçbir kısıtlama olmadan o sektörün şartları ve özellikleri, ihtiyaç duyulan finansmanları gibi alanlarda geniş teşvikler getirmektense tüm firmalarla olturup pazarlık yaptı.

Sen, sen otomotiv, sen petrokimyada, sen sağlık teknolojileri gibi alanlarda kendi devlerini yarattı. Bu şirketlere ne istiyorsa verdi, para mı, arazi mi enerji güvenliği mi, verilerin tatil edilmesi mi, dünyanın başka yerlerinden uzman mı istiyorsun. Tüm bu destekler devletler tarafından, ülke olarak destek sağladı. Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti bu destekleri bu tür şirketlere sağlayabilecek durumda.

Şimdiye kadar olan teşvik destekleri devam edecek. Yeni stratejik sektörler teşviği gelecek. Tek tek yatırımcılar, şirketler ile görüşerek, her şirket için bir şirket için kanun çıkarılır gibi destekler verilecek. Dünyanın en geniş teşvik sistemi olacak. Şu anda biz Ekonomi Bakanlığı olarak şirketlerle görüşme yetkisine sahibiz.

 Bütçe gelişmeleri...

Bu sene OVP'de konuştuk. Şu anda ana hatları itibarıyla hükümet olarak bunları tespit ettik. Yıl sonu itibarıyla bütçe açığında yüzde 1,5'lar seviyesinde kalmak. Diğer taraftan cari açıkla ilgili hedeflerimizi de aşağıya çekiyoruz. Adım adım denk bütçeye doğru ilerliyoruz.

Enflasyonda çok başarılı bir noktaya doğru gidiyoruz. Bu yıl 7,5'ların altında bir yerlerinde kalırsa ilerleyen yıllarda yüzde 5'lere doğru gidiyoruz.

Bu yıl yatırımlari çin bütçe açığını biraz aştık. Yatırımlar ve özel sektörü destekleyebilemek adına kaynak ve imkan yaratılması için bütçe açığını bilerek aştık. Avrupa'nın ilk 7 ekonomisinden birisi olması için bunları yapıyoruz. Bundan dönmek yok. Bu coğrafya da Türkiye bunu ya yapacak ya yapacak.

HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.