Zehirli mantar uyarısı!

Zehirli mantar uyarısı!

Prof. Dr. Ekrem Kaya, sonbahar yağışları nedeniyle artan zehirli mantarlara karşı uyarıda bulundu.

ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, sonbahar yağışları nedeniyle artan zehirli mantarlara karşı uyarıda bulundu. Geçen yıl fakültelerinde 30 kişinin zehirli mantar nedeniyle öldüğünü belirten Prof.Dr.Kaya, "Hastalar, 'Ben 20 yıldır toplayıp, yiyorum. Tanıyorum' diyor. Ama daha önce aynı yerde zehirsiz olan mantar rüzgar, hava akımları sayesinde zehirli mantarın tohumu ile döllenerek dış görünüşü değişmeden zehirli hale gelebiliyor" dedi.Uludağ'ın ormanlık alanlarında sonbahar aylarında yağmurun ve nemin artması ile doğada yetişen mantar sayısı artınca ormandan topladıkları mantarı yiyerek zehirlenen ve hastaneye başvuranların sayısı da yükseldi.
 
UÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, karaciğer yetmezliğine neden olarak ölüme kadar götüren zehirli mantarlara karşı uyarıda bulundu. Doğada çok az mantar türünün zehirli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Yine de hangisinin zehirli, hangisinin zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değil. Hastalar, 'Ben 20 yıldır toplayıp yiyorum. Tanıyorum. Rahatlıkla yiyebilirim' diyor. Ama daha önce aynı yerde zehirsiz olan mantar rüzgar, hava akımları sayesinde zehirli mantarın tohumu ile döllenerek dış görünüşü değişmeden bio kimyası zehirli hale gelebiliyor. Halkta bu yüzden yanılıp yiyebiliyor. Yedikten sonra mantar zehirli ise geri dönüşümsüz bir karaciğer hastalığına yol açıyor. Sonunda ölüm de gerçekleşebiliyor. Geçtiğimiz yıl 30 kişi bu yüzden hayatını kaybetti. Bu yıl sadece bizim hastanemiz de 10 kişi mantar zehirlenmesi nedeniyle tedavi görüyor. Biz hastamıza karaciğer nakli yapmak zorunda kaldık" dedi.Prof. Dr. Kaya, uygun karaciğer bulunamayan ve nakil gerçekleştirilemeyen hastaları kaybettiklerinin de altını çizdi. 
 
PAZARDA SATILAN MANTARLAR DENETLENMİYOR 
 
Bunun toplumsal bir sorun olduğunu dile getiren Kaya, tüm uyarılara rağmen pazarlarda doğadan toplanan mantarların satılmaya devam ettiğini vurguladı. Her yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, belediyelerle birlikte yazılı ve sözlü uyarılar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Kaya, "Yeterli bir denetim olmadığı için açık hava pazarlarında doğadan toplanan mantarlar satılabiliyor. İnsanlar bunu yediğinde büyük bir risk altına giriyor. Vatandaşlarımız doğadan toplanan mantarları yememeli. Belediye yetkilileri pazarda satışlara müsaade etmemeli. Mantar yenmek isteniyorsa kültür mantarı tercih edilebilir. Kültür mantarları kapalı ortamda yetiştirildikleri için hava akımlarına maruz kalmıyor ve zehirli mantarlarla karışmıyorlar" diye konuştu.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.