Zararlı ürün satmayan kırtasiyelere K* tabelası geliyor

Zararlı ürün satmayan kırtasiyelere K* tabelası geliyor

Kırtasiye ürünlerinin çeşitliliği birçok kişiyi etkisi altına alsa da sağlık adına zararlı ürünlerin varlığı da yok sayılamaz.

Bu nedenle Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) de K* Projesi başlattı. Kırtasiyelere belli standartları getirmek için eğitim vermeye başlayan TÜKİD, eğitim sonunda da şartları temin edenlere K* logolu tabela asmaya başladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında geçtiğimiz günlerde Levent’teki bir kırtasiyeye K* logolu tabela takıldı.
 
Bugün en küçük kırtasiyelerde bile yaklaşık 10 bin farklı ürün bulunuyor. Öte yandan piyasada farklı kırtasiye ürün sayısı ise 90 binin üzerinde. Bunların sağlığa zararlı olanlarının ancak denetimle sağlanabileceğini belirten TÜKİD Başkanı İzel Rozental, K* projesiyle bu kontrollerin yapıldığını, bunun yanı sıra kırtasiyeciliğin etik değerlerinin belirlendiğini belirtti. Sağlığa zararlı kırtasiye ürünlerine karşı ilk kampanyalarını 2009’da başlattıklarını söyleyen Rozental, K* projesinin de bu bağlamda konuya dair farkındalığı artırmak amacı taşıdığını söyledi. İTÜ’nün online vereceği ücretsiz eğitimin 1000 kişiyi kapsadığını belirten Rozental, sene sonunda 1000, 2016 sonunda 4 bin 500 kırtasiyeye K* logolu tabela asmayı hedeflediklerini dile getirdi. Eğitimler sonucu kırtasiyelerin aldığı K* belgesinin bir yıl süreyle geçerli kalacağı, bu süre içerisinde de denetim şartlarını yerine getirmeyenlerin K* sertifikasının TÜKİD tarafında geri alınacağını belirtti. Rozental, K* sertifikalı bir kırtasiyenin diğer kırtasiyelerden farkının ‘sattığı malı tanıyan’ müessese olması özelliği taşıdığını söyleyerek, “K* sertifikalı bir kırtasiye müşterisinin sorunlarına vakıftır. Standartları belirlenmiş, etik değerlere bağlı, kırtasiyecilik mesleğine ve faaliyetlerine saygınlık kazandıracak bir kırtasiye mağazasıdır. Etik değerler, kalite belgeli ürün ve denetimlerle K* tabelalı kırtasiyeciler kendi içlerindeki disiplini korumaktadır.” dedi.
 
K* sertifikası almak için bir meslek odasına kayıtlı olmalı
 
‘Kırtasiye Kırtasiyeciden Alınır’ sloganını besleyen bir proje olan K* belgesi ile kamuoyuna kırtasiyenin bir ihtisas dalı olduğunu anlatmak için eczaneler, veterinerler, hastaneler tarafından uygulanan E, V, H gibi logoları gibi K* logosu kullanıldı. Beden dili, satın alma, hukuk ve iletişim gibi çeşitli konuların yer aldığı 13 dersin bulunduğu video şeklinde sunulan eğitimlere başvuru ve K* sertifikası almak için TÜKİD’e üye olmak gerekmiyor. Ancak, işyerinin bir meslek odasına kaydının gerekliliği, başvuru formunda belirtilen 5 ana gruptan en az 3 ana grubu satıyor olması (a- Okul ve okulöncesi eğitim amaçlı araç ve gereçler, b- Ofis kırtasiyesi, c- Sanat-hobi malzemeleri, d- Kitap, e- Kopyalama ve ciltleme işleri ve malzemeleri), yazarkasa ile satışlarını belgeliyor olması gerekiyor. Başvuruda bulunacak kişide en az ilkokul diploması aranıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.