Zararlı erkek böceklere karşı robot geliştirdi

Zararlı erkek böceklere karşı robot geliştirdi

Karabük Üniversitesi öğrencisi, bitirme ödevi kapsamında tarımda zararlı böceklerle mücadelede kullanılmak üzere tasarladığı güneş enerjili robot, sadece erkek böcekleri yakalıyor.

Mekatronik bölümü öğrencisi İşleyen, "Robot, özel bir teknikle uçan ve yürüyen zararlı erkek böcekleri kendisine çekerek hapsediyor. Amacımız, üremeyi engellemek" dedi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Olcay İşliyen, bitirme ödevi kapsamında güneş enerjisisiyle çalışan ve sadece erkek böcekleri yakalayan robot geliştirdi. İşliyen, yaptığı açıklamada, bitirme ödevi olarak danışman hocası Doç Dr. Raif Bayır ile tarımda zararlı böceklerle mücadelede kullanılmak üzere sadece erkek böcekleri yakalayan robot yaptıklarını söyledi. Güneş enerjisiyle çalışan robotun verilen koordinatlarda dolaştığını ve önüne çıkan engellere takılmadığını anlatan İşliyen, "Robot, özel bir teknikle uçan ve yürüyen zararlı erkek böcekleri kendisine çekerek hapsediyor. Amacımız üremeyi engellemek" diye konuştu. İşliyen, böcekleri robota çekmek için şekerli ve kepekli su karışımı ile bu amaçla hazırlanan feromon böcek tuzaklarının kullanıldığını dile getirerek, robotun, deposu dolduğunda uyarı ışıklarını yakarak kullanıcıyı uyardığını kaydetti. Robotun, taraması gereken alan tamamlandığında bitiş noktasında beklediğini dile getiren İşliyen, "Zararlı haşereleri toplamak için kullanılan doğal ürünler ve yapışkanlarla insan sağlığını etkileyen ilaç ve kimyasalların etkilerini ortadan kaldırarak yenilikçi bir çözüm ürettik" dedi.

ÇALIŞMA, ORGANİK TARIMA FAYDA SAĞLAYACAK

KBÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Raif Bayır da ilaç kullanmadan tarım alanlarındaki böceklerin insan gücünden en az düzeyde faydalanarak ve tarım arazilerine zarar vermeden böceklerin nasıl toplanacğı düşüncesiyle böyle bir proje gerçekleştirdiklerini anlattı. Robotun yapılan yazılım ile uydudan taranacak bilgileri aldığını belirten Bayır, bu çalışmayla organik tarıma fayda sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bayır, böcekleri yakalayıp öldürmediklerine vurgu yaparak, "Yaptığımız çalışmada böceklerin erkek olanını yakalıyoruz. Yani tarlada olan böceğin nüfusunu azaltmaya yönelik bir çalışma. Bu yaptığımız projeyle ilgili iki üç firma ile görüştük. Problemi nasıl tanımladıklarını sorduk. Çünkü tarım bizim alanımızın dışında bir alan. Onların yönlendirmesi doğrultusunda tasarımlar gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmanın paralelinde patent başvurusunu yapacağız. Bu çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.