Zam furyası hız kesmiyor: Kuşbaşı 30 lirayı aştı

Zam furyası hız kesmiyor: Kuşbaşı 30 lirayı aştı

Ramazan öncesi zam furyası hız kesmeden devam ediyor. Birçok temel gıda maddesinde fahiş fiyat artışı yaşanırken kırmızı ete ikinci defa zam geldi.

Ramazan öncesi zam furyası hız kesmeden devam ediyor. Birçok temel gıda maddesinde fahiş fiyat artışı yaşanırken kırmızı ete ikinci defa zam geldi. Son fiyat artışıyla birlikte kuşbaşının kilosu 32, kıymanın ise 30 lirayı geçti. Bonfilenin kilosu 4 lira zamlanarak 45 TL olurken, 3 TL zamlanan ‘tranj’ın kilosu ile 33 oldu. Fiyatı 2 lira zamlanan dana döşün kilosu 28,50 TL’den, antrikot da 2 lira artışla 39 TL’den müşteriye ulaşıyor. İki ay önce dana kıyma 26, kuşbaşı 28, bonfile 40, tranj 29, döş 24,50, antrikot ise 34 TL’den satılıyordu. Karkas etin kilo fiyatında ise iki hafta önceye göre herhangi bir değişiklik olmadı. Kilosu halen 19,50-20,50 TL arasında işlem görüyor.
 
Toptan ve perakende et ticaretiyle uğraşan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, üreticinin elindeki kasaplık hayvanı tutması sebebiyle piyasada kırmızı et sıkıntısı başladığına dikkat çekti. Kesecek hayvan bulmakta sıkıntı yaşandığını belirten Arman, “Piyasada kasaplık hayvan sıkıntısı var. Ramazan’da talep artıyor, üretici de bunu bildiği için fiyatların daha da yükseleceği düşüncesiyle elindeki hayvanını satmıyor.” dedi. Bu durumun Kurban Bayramı’na kadar devam edeceğini söyleyen Arman, şöyle devam etti: “Önümüzdeki haftalarda fiyat hareketleri daha da artabilir, çünkü üretici Kurban’a kadar elindeki hayvanı değerlendirme imkânı olacağı için piyasaya mal satmakta daha çekimser davranıyor. Dolayısıyla arz olmayınca fiyatlar yükseliyor. Şu anda büyükbaş hayvan kesimleri 19,50-20,00 TL seviyelerinde. KDV ile birlikte kemiksiz etin maliyeti 25-26 lirayı buluyor. Bu şartlarda kıymanın 30 liranın altında satılması mümkün değil. İş buraya gelmeden, devletin kontrolü sağlaması lazımdı. Ramazan’da talep artıyor. Haftaya bir daha zam gelecek. Nereye kadar gidecek bilmiyorum.” şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırmızı ve beyaz etin fiyatlarında yapılabilecek spekülasyona karşı uyardı. Bakanlık, Türkiye’de kırmızı ve beyaz et konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını, Ramazan öncesi artan talebin karşılanması için Et ve Süt Kurumu’nun gerekli tedbirleri aldığını belirtti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.