YYÜ, işitme kaybı yaşayanlara umut oldu

YYÜ, işitme kaybı yaşayanlara umut oldu

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, uyguladığı sistem sayesinde işitme yetisini kaybeden 5 hastaya umut oldu.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilimdalı, Türkiye'de yaklaşık 5 yıldır uygulanan kemiğe takılarak kullanılan işitme sistemini merkezde hayata geçirdi.

Hakkari ve Van'da işitme yetisini kaybeden 5 hastayı söz konusu sistemi uygulayarak ameliyat eden öğretim üyeleri, başarılı geçen operasyon sonrası hastaları sağlığına kavuşturdu.

Hastalarla basın toplantısı yapan Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, üniversite hastanesi olarak büyük bir başarıya imza attıklarını ve bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

İşitme problemli hastaların bundan böyle merkezlerinde tedavi olarak sorunlarından kurtulabileceğini vurgulayan Çankaya, vatandaşların sağlıkla ilgili bütün tedavilerini merkezlerinde yapmayı temel hedef olarak belirleyip yola çıktıklarını ifade etti.

Çankaya, işitme sorunu yaşayan hastaların yeniden duyabilmesi adına batı illerinde yapılan tedavi hizmetini bölgeye getirdiklerine değinerek, şöyle konuştu:

"Yeni tedaviyi KBB Ana Bilimdalı olarak yapmaya başladık. Aslında birkaç aydır yapıyoruz ve sonuçlarını vatandaşların görebilmesi için açıklama yapmayı uygun gördük. Bu özellikle iki taraflı ve ileri derecede işitme kaybı olan, normal işitme cihazlarından fayda göremeyen hastalar için uyguladığımız özel bir işitme cihazı sistemi. Kemiğe bağlanılan bir sistem. Hastalarımız bununla normal bir insana yakın bir işitmeye sahip oluyor. Bu yöntem özel bir cerrahi teknikle yapılıyor. İşitme kaybı olan çocuk, erişkin tüm hastalarımızı, teknolojinin izin verdiği her türlü uygulamayı burada yaparak normal hayata kazandırmak istiyoruz."
Devletin, cihazın tüm giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının hastalara umut olduğunu anlatan Çankaya, sistemin uygulanmasına destek sunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'a teşekkür etti.

Çankaya, "biyonik kulak" olarak bilinen ve doğuştan duyma problemi yaşayan hastalara yönelik de operasyonlara başlayacaklarına dikkati çekerek, bu kapsamda bölgede doğuştan işitme kaybı olan hastaların aileleriyle de görüşmeyi planladıklarını kaydetti. 
Başarılı ameliyatlara imza atan YYÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Garca ise yeni uygulamaya başladıkları sistem ile işitme yetisini kaybeden hastaların yeniden duymaya başladığını dile getirdi.

Doç. DR. Garca, tek kulağa uygulanan yöntemle iki kulağın da duymasını sağladıklarını bildirerek, bölgede çok fazla duyu kaybı olan hasta bulunduğunu, yeni tedavi yöntemi ile bu hastaları normal hayata kazandırmaya çalışacaklarını söyledi.

-Bugün duymanın mutluluğunu yaşadı 

İlkokul döneminde başlayan ve hızla ilerleyen işitme problemi nedeniyle eğitimini yarım bırakan 15 yaşındaki Reyhan Saygın da doktorları sayesinde uzun zaman sonra duyabilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Saygın, daha önce iki kez ameliyat olmasına rağmen hastalığının düzelmediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Burada işitme cihazı takılacağını söylediler. Geldim ve bugün cihaz takıldı. Birkaç saat öncesine kadar hiç duymuyordum. Şimdi cihaz sayesinde yan odadaki sesleri bile duyabiliyorum. Daha önce duyamadığım için çok üzülüyor, utanıyordum. Bundan dolayı da eğitimimi yarım bıraktım. Şimdi duyuyorum ve eğitimime devam etmek istiyorum. Okumak ve doktor olmak istiyorum." 

Ameliyat olan hastalardan Yavuz Can ise duyamadığı için birçok problemle karşı karşıya kaldığına işaret ederek, "Cihaz takıldıktan sonra hayatımda her şey değişti. Şimdi hoşuma giden şey, bir ortamda konuşulanları duyuyor olabilmek. Bir de çocuklarımla iletişimim mükemmel seviyeye çıktı. Çocuklarım da duyduğum için büyük mutluluk yaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum