Yüzü fazla yıkamak sivilceleri artırıyor

Yüzü fazla yıkamak sivilceleri artırıyor

Sivilcelerin azalması için yüzü sık yıkamanın cildin kurumasına, derinin daha fazla yağ üreterek sivilcelerin artmasına neden olduğu bildirildi.

Yüzü sık yıkamanın cildin kurumasına, derinin yağ dengesi için daha fazla yağ üreterek sivilcelerin artmasına sebebiyet verdiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivilcelerin pislikten oluşan bir hastalık olmadığını söyledi.

Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu:

"Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir. Bu nedenle sivilceye yatkın olan ciltlerin günde iki kez yıkanması yeterlidir. Cilt yüzeyinde bulunan bir bakterinin yağ kanallarına girmesiyle sivilce oluşumu gerçekleşir. Yüzü çok fazla ellemek, elle veya başka aletlerle sivilceleri sıkıştırmak bu bakterilerin yağ kanallarına girmesini kolaylaştırır ve sivilce oluşumunu tetikler. Bu nedenle sivilceler kesinlikle ellenmemelidir. Temiz olmayan ellerle de yüze dokunulmamalıdır. Eğer sivilceli bir cilt yapısına sahipseniz cildin bakımına ve hijyenine dikkat edilmelidir. Kirlilik sivilcelere neden olan bir etken değildir."

-Stres büyük etken

Şentürk, sivilcelerin stresle arttığını, stres esnasında vücudun hormon salgıladığını ve bu hormonların da genellikle yağ kanallarında yağ üretimini artırdığı için sivilce artışının görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Şentürk, yağlı ciltlerin sivilce oluşumuna daha yatkın olduğunu, bu nedenle söz konusu ciltlere sahip kişilerde stresli dönemlerde sivilcelerde artış gözlendiğini ifade ederek, "Bunu azaltmak için günde iki kez yıkama ile deri üzerinde biriken yağ ve ölü hücre artıklarının temizlenmesi ancak sivilcenin sıkılmaması gerekir. Aksi halde iltihap çevre dokuya yayılabilir ve yüzde izler meydana gelebilir. Sivilceleri dermatologların temizlemesi mümkündür" diye konuştu.

Sivilce ve cilt temizliğinin birbirinden ayrılamayacağını dile getiren Şentürk, cilt fazla yağdan ne kadar arındırılırsa sivilce oluşumunun da o kadar azalacağını kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.