Yüze 308 rekor artışla ihraç ettiğimiz patatesi, ithal edeceğiz

Yüze 308 rekor artışla ihraç ettiğimiz patatesi, ithal edeceğiz

Patates ihracatı geçtiğimiz yıl yüzde 308 oranında artışla rekor seviyeye ulaştı.

Az üretim ve rekor ihracatın ardından iç piyasada fiyatlar tavan yaptı. Patatesin fiyatı son aldığı zamlarla pazarda 3,5 liraya kadar yükseldi. Yakın zamanda 5 lirayı bulması beklenen patatesin, ithalatı gündeme geldi.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UİB) verilerine göre, birlik kanalıyla 2013 yılında gerçekleştirilen patates ihracatı rekor seviyeye ulaştı. 2012 yılına göre geçtiğimiz yıl yüzde 292 oranında ihracat artışı sağlayan patates, 2 milyon 369 bin dolar seviyesine çıktı. Patates üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 52,5 artarak 7 milyon 777 bin tonu buldu.

Türkiye genelinde ise geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre patates ihracatı yüzde 308 oranında artışla 44 milyon 752 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. 2012 yılında sadece 92 milyon ton patates ihracata giderken, 2013 yılında 310 milyon tonun üzerinde patates ihraç edildi. İhraç edilen ülkelerin başında ise Suriye, Irak ve Azerbaycan geldi. Suriye'ye yapılan patates ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 453 oranında artarak 3 milyon 577 bin dolardan 19 milyon 796 bin dolar seviyesine çıktı.Bu ülkeyi yüzde 324 artışla 14 milyon 178 bin dolar seviyesine ulaşan Irak izledi. Ardından, yüzde 413 oranında artış ile 2 milyon 264 bin dolar ihracat yapılan Azerbaycan-Nahçivan geldi. Bu ülkeyi, 2 milyon dolar rakamı ile Bulgaristan, 840 bin dolar ile Mekedonya, 820 bin dolar ile Bosna Hersek ve 721 bin dolarlık ihracat ile Yunanistan izledi. Bu dönemde İtalya, Libya, Macaristan, Bahreyn, Singapur, Umman, Suudi Arabistan, İran, Kuveyt ve Katar gibi ülkelere yapılan patates ihracatında ise azalma görüldü.

ÇALI: İHRACAT ARTTI, İÇ PİYASADA FİYATLAR YÜKSELDİ

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, patates ihracatındaki artışın arz talep meselesi olduğuna dikkat çekti. 2013 yılında güzel pazarlar yakalandığını ve ihracatın rekor düzeyde arttığını ifade dene Çalı, bunun iç piyasada patates fiyatlarını artırdığını vurguladı.

2012 yılında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle üreticinin geçtiğimiz yıl patates ekmediğini belirten Çalı, şunları dile getirdi: "Üreticilerimizin büyük bir bölümü geçtiğimiz yıl patates üretimini cazip bulmadı. Üretim az olmasına karşın ihracat çok oldu. Bu da iç piyasada fiyatlara olumsuz yansıdı. Patates fiyatları çok yükseldi. Bunun kısa vadede çözümü görünmüyor."

ÇAKMAN: PATATES İTHAL EDİLEBİLİR

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, geçtiğimiz yıl ihracat rekoru kırılmasına karşın bu sene patates ithalatı yapılabileceğini ifade etti. Çakman, "Tarım sektöründe üretim yapan köylülerin hem tarım sulama kooperatiflerine hem de elektrik genel müdürlüğüne ciddi borçlanmaları olduğunu biliyorum. Üreticiler emeklerinin karşılığını alamadılar. 2012 yılında kilosu 20 kuruştu patatesin. İnsanlar para kazanamadığı için 2013 senesinde dikim az oldu. Şuan ihracat çok iyi olabilir ama yakında ithalat yapılırsa şaşırmayın. Patates fiyatı 5 TL'ye yaklaştı. Ülkemizde Nisan ayına kadar patates üretilemez. Nisan'a daha çok var, eğer talep karşılanamazsa yakında birkaç gemi limanlara yanaşabilir." diye konuştu.

Çakman, şuan Kıbrıs'ta toptan fiyatı bin 500 lira olan patatesin, 2 bin 300 liraya Türkiye'ye mal edilebildiğini ve 3,5 liradan aşağıya satılamayacağını dile getirdi. Artan fiyatlar nedeniyle ithalattan başka çare kalmayacağını vurgulayan Çakman, ticaret yapan insanların boşlukları değerlendireceğinin atını çizdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.