Yüzde yüz yerli tramvay görücüye çıktı

Yüzde yüz yerli tramvay görücüye çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 4. Uluslararası Demiryolu Hafif Raylı Sistemler Altyapı ve Lojiktik Fuarı'nın (Eurasia Rail 2014) girişinde sergilenen İBB'nin ürettiği yüzde yüz yerli ilk tramvayı tanıttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Ulaşım AŞ'nin tasarlayarak ürettiği tramvayı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile birlikte gezen Başkan Kadir Topbaş, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yerli tramvayın çok başarılı bir proje olduğunu ve araçta uçak teknolojisine yakın, çok ileri bir teknoloji kullanıldığını belirten Başkan Kadir Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Projemiz şu anda Almanya yolcusu, orada fuara katılacak. Bu vagonların bir tanesindeki kablo uzunluğu 30 kilometre ve 10 bin ayrı noktadan bağlantı yapıldı. Bir noktada yanlış bağlansa sistem çalışmaz. Yani bunu sadece bir vagon olarak görmeyelim. Çok ileri teknolojiye sahip özel bir yapı var. Hafif metro özellikli bir vagon, sadece tramvay olarak görmemek lazım. Arkadaşlarımız gerçekten çok güzel bir çalışma yaparak bir mühendislik harikasını ortaya koydular. Yerli olması, tasarımının tamamen bize ait olması, bizim markamız olması nedeniyle seri üretebiliyoruz. Know-How verebiliriz."

18 projenin 2'si raylara indi

İstanbul olarak teknolojide önemli bir noktaya geldiklerine dikkat çeken Başkan Topbaş, "Bu vagonların seri üretimine de geçtik. 18 tane tramvay projesi başlattık. Bunun iki tanesi raylara indi. 16 tanesi de 3 hafta aralıklarla devreye girecek. Ulaşım AŞ şirketimiz yurtdışında kendi alanında danışmanlık hizmetleri de veriyor. Şu anda özellikle Medine-i Münevvere'deki metro projelerini hazırlıyor. TCDD Genel Müdürümüz Süleyman Karaman Bey'in İBB'deki döneminde başlaması nedeniyle, bu projede kendisinin de önemli katkıları var. Sayın Genel Müdürümüzden Gebze-Çerkezköy arasındaki banliyö hattının bir metro, hızlı tren hattı gibi kaliteli bir şekilde hizmet vermesini de talep ettik" diye konuştu.

Sirkeci-Halkalı Hattı 2015'te bitecek

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da belediyelerin raylı sistemlere önem vermesiyle Türkiye'de artık raylı sistem sektörü oluştuğunu ve bundan çok mutlu olduklarını söyledi. Karaman, "Dünyada raylı sistem alanında biz de varız diyebileceğimiz bir noktaya geldik. Bunun için Başkanımız Kadir Topbaş ve İBB'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

Bir soru üzerine Sirkeci-Halkalı Hattı'nın yenilme çalışmalarının devam ettiğini ve sistemin 2015 yılında biteceğini ifade eden Karaman, "Halkalı'dan Gebze'ye kadar raylı sistemlerimiz Marmaray ve yüksek hızlı trenle birleşecek. Artık Ankara-İstanbul güzergahında Marmaray ile birlikte Avrupa'ya doğru sistemlerimiz çalışmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.