Yüzde 80'i Suriye dışına taşındı

Yüzde 80'i Suriye dışına taşındı

Suriye’deki kimyasal silahların yaklaşık yüzde 80’inin ülke dışına taşındığını bildirdi.

Suriye’nin imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının yaklaşık yüzde 80’inin ülke dışına çıkarıldığı bildirildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünden (KSYÖ) yapılan açıklamada, imha işleminde ilerleme olduğu kaydedilerek, şimdiye kadar Suriye dışına taşınan ya da yok edilen kimyasal madde miktarının yüzde 80’e ulaştığı belirtildi.

Bu gelişmenin, KSYÖ İcra Kurulu’nda kabul edilen, Suriye’nin deklare ettiği tüm kimyasalların 30 Haziran 2014'e kadar imha edilmesi hedefi açısında önemli olduğu ifade edildi. KSYÖ pazartesi yaptığı açıklamada, Suriye dışına taşınan kimyasal madde miktarının yüzde 65 olduğunu bildirmişti.

Örgütün daha önce kabul ettiği plana göre, Suriye’nin sahip olduğu kimyasalların 5 Şubat'a kadar güvenli şekilde ülke dışına çıkarılması ve imha işleminin 2014 Haziran sonuna dek tamamlanması gerekiyordu. Ancak farklı sebeplerle imha takviminde gecikme yaşanınca Suriye yönetimi, KSYÖ’ye tüm silah stoklarının nisan sonuna kadar ülke dışına çıkarılmasına yönelik yeni bir rapor sunmuştu.

Deniz yoluyla İtalya’daki bir limana taşınan kimyasal maddeler, burada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından temin edilen gemiye yüklenerek açık sularda imha edilecek. Bunun için özel bir fon oluşturan KSYÖ, ilk aşamadaki imha işleminin yaklaşık 40 milyon avroya mal olmasının beklendiğini açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.