Yüzde 30'u her yıl düşüyor

Yüzde 30'u her yıl düşüyor

Türkiye’de 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 30’u, 80 yaş üzerindekilerin ise yüzde 65’i her yıl dengesini kaybederek en az bir kere düşüyor.

    Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, yaşlı sağlığı için öncelikli 5 hususu belirledi. Türk Geriatri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, öncelikle yaşlıların düşmesinin engellenmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalarda, 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 30’unun ve 80 yaş üzeri bireylerin yüzde 65’inin her yıl düştüğüne dikkat çekildi.

    Kadınlar erkeklere göre osteoporoz ve kas gücü açısından daha fazla risk altında olduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yaşlıların bedensel etkinliğin artırılması gerekir. Hastalıkların önlenmesi, yaralanmaların azalmasına dair çalışmalar yapılmalı. Yaşlı bireyler için grip aşısı yapılmalı. Mevsimsel grip hastalığı dönemlerinde yaşlılar olumsuz etkilenmektedirler. Evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi için kamusal mekanizmaların güçlendirilmesi gerekiyor. Kamusal mekanizma olmaksızın bu hizmetlerin eksik olduğu bilinmelidir. Sağlık ve sosyal hizmet sunulan kurumlarda geriatri ve gerontoloji açısından kapasite geliştirilmesi şart. Birinci basamak hizmeti sunan sağlık çalışanlarının konuya ilişkin donanımlarında eksiklikler bulunmaktadır. Eksikliğin giderilmesi akılcı bir çözüm olarak sunulmaktadır. Öncelikle; sosyal izolasyon ve toplumsal dışlanmanın önlenmesi, yaşlılara yönelik kötü muamelenin önlenmesi ile demans ve uzun süren palyatif bakım hastalarını da kapsayan hizmetlerin niteliğinin artırılması kesinlikle şarttır."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.