Yüzde 170 tehlikedeyiz

Yüzde 170 tehlikedeyiz

Atmosforde artan karbondioksitin deniz suyuna karışarak, asit oranını arttırdığı tespit edildi.

Ölçümler, asit oranının sanayi öncesi döneme oranla yüzde 170 arttğını gösteriyor.
 
Papua Yeni Gine'nin doğu kıyılarında gözlenen doğal bir süreç, okyanusların geleceğine dair tehlike alarmları veriyor. Atmosferde artan karbondioksit deniz suyuna karışarak asit oranını arttırıyor. Okyanus tabanında volkanik karbondioksit baloncukları meydana geliyor ve bu gazın suda çözülmesiyle karbonik asit oluşuyor.

MERCANLARIN YARISI YOK OLABİLİR

İnsan faaliyetleri okyanuslarda asit oranının artmasına neden oluyor; okyanusların kimyası on, hatta yüz milyonlarca yıldır değiştiğinden çok daha hızlı bir değişim gösteriyor. Okyanuslardaki bu değişim nedeniyle mercanların yüzde 30-50'sinin yok olması bekleniyor. Avustralyalı bilim insanı Katharina Fabricius asit oranının artması nedeniyle yosunların kazançlı çıkacağını, fakat birçok canlının zarar göreceğini vurguladı. Okyanuslardaki asit oranı sanayi öncesi döneme kıyasla yüzde 170 artış gösterdi.

Ölümler artacak

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir taslak raporda, karbondioksit oranı çok daha yavaş değişim gösterdiği halde geçmişte kitlesel ölümlerin yaşandığı ifade edilerek günümüzdeki tehlikeye dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre karbondioksit etkisini ortadan kaldırmak imkansız.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.