Yusuf Kaplan: Nurcu değilim ama şunu biliyorum İslam medeniyeti krizden Bediüzzaman ile çıkar

Gazeteci, yazar ve düşünür Yusuf Kaplan, İslam medeniyetinin yaşadığı krizi aşmamızı sağlayabilecek ölçüde ve ölçekte tek başına Bediüzzaman Said Nursi'nin ortaya koyduğunu söyledi.

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Gazeteci, yazar ve düşünür Yusuf Kaplan, İslam medeniyetinin yaşadığı krizi aşmamızı sağlayabilecek ölçüde ve ölçekte tek başına Bediüzzaman Said Nursi'nin ortaya koyduğunu söyledi.

Kaplan, nerede ve ne zaman konuştuğu belirlenemeyen kısa videosunda İslam medeniyet tarihinde iki kriz yaşandığını, birinci krizden Gazali, İbni Arabi ve İbni Haldun ile çıkıldığını, günümüzde yaşanan ikinci krizden çıkışı ise Bediüzzaman Hazretlerinin tek başına yaptığına dikkat çekti.

"Ben Nurcu değilim. 'Bu adam geldi Nurculuk propagandası yapıyor' diye düşünmeyin" uayrısı da yapan Kaplan'ın sözleri şöyle:

İLİM, İRFAN VE HİKMET SÜTUNU
 
İslam medeniyet tarihinde iki kriz yaşadık. 13 ve 14. yüzyıllarda yaşadığımız birinci medeniyet krizi. Şu an ikincisini yaşıyoruz. Birinci krizi ilim sütununda alim olarak Gazali'nin irfan sütununda arif olarak İbni Arabi Hazretlerinin, hikmet sürununda tarihin hikmetlerinin, ruhunun, felsefesinin kavranması sürecinde gösterdiği performansla İbni Haldun var. Üçünün birden ortaya koyduğu fikri birikimi krizi aşmamızı sağladı.

BEN NURCU DEĞİLİM AMA ŞUNU BİLİYORUM

Bugün ikinci krizi aşmamızı sağlayabilecek ölçüde ve ölçekte tek başına Bediüzzaman Said Nursi ortaya koymuştur. Ben Nurcu değilim. Yani burdan "pat" diye böyle bir şey çıkarmayın. "Bu adam geldi Nurculuk propagandası yapıyor" diye... 

RİSALE-İ NUR'U OKUYUP DEŞİFRE ETMEMİZ LAZIM

Nurcu değilim ama şunu biliyorum. Üç Said'den bahsedilir değil mi? Birini Said, ikinci Said ve Üçüncü Said. Birinci Said ilim sütununa denk gelir. İkinci Said irfan sürununa denk gelir. Üçüncü Said hikmet sürununa denk gelir. Tek başına sözünü ettiğim birinci krizde üç büyük sembol şahsiyetin, üçünün birden yaptığı şeyi Bediüzzaman Hazretleri tek başına şu an yapmıştır. Önümüzde metin (Risale-i Nur) var. O metni okuyup deşifre etmemiz lazım. O metni oturup deşifre edecek bir çileye sahip olmamız lazım. Bir fikir çilesi, bir oluş çilesii bir varoluş çilesi çekmemiz lazım. Uykularımızın kaçması lazım. Yani biz nasıl uyuyoruz anlayamıyorum. 

İzlenme: 18335
VİDEOYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum
Benzer Videolar