Yurtkur'da kalan 300 bin öğrenciye sağlık taraması

Yurtkur'da kalan 300 bin öğrenciye sağlık taraması

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında ‘Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Yurtlarında Kalan Öğrencilere Sağlık Taraması Yapılmasına Dair Protokol’ imzalandı.

Kredi yurtlar kurumunda 300 binin üzerinde genci misafir ettiklerini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Yurtlarımızda kalan genç kardeşlerimizin özellikle göz, diş ve cilt hastalıkları noktasında rehberlik ve destek amacıyla tarama konusunda Sağlık Bakanlığımız bizlere yardımcı olacaklar. Bu konudaki ehil ve uzman arkadaşlar bir birliktelikle genç kardeşlerimizin tamamen istekleri ve gönüllülükleri noktasında kendilerini rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek.” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında Kalan Öğrencilere Sağlık Taraması Yapılmasına Dair Protokol’ imzaladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez binasında imzalanan protokol kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 350 yurtta kalan 300 bini aşkın üniversite öğrencisi gönüllülük esasına dayalı olarak göz, diş ve cilt taramasından geçirilecek.

Gençler için güzel bir adımın temelini attıklarını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Kredi yurtlar kurumumuzda 300 binin üzerinde gencimiz misafirimiz olarak ama aslında evlerinde öğrenim süresi boyunca bizimle beraber oluyor. Bu süre zarfında arkadaşlarımızın farklı noktalarda gereksinimleri oluyor onlar karşılanıyor. Ancak geleceğimizin teminatı gençlerimizin en önemli dikkat etmeleri konular sağlık. Sağlık Bakanımız Mehmet beyle bir araya geldiğimizde bir sohbetimiz oldu. Kendisine bu noktadaki düşüncemize sonuna kadar destek olacaklarını ilettiler. Yurtlarımızda kalan genç kardeşlerimizin özellikle göz, diş ve cilt hastalıkları noktasında rehberlik ve destek amacıyla tarama konusunda Sağlık Bakanlığımız bizlere yardımcı olacaklar. Bu konudaki ehil ve uzman arkadaşlar bir birliktelikle genç kardeşlerimizin tamamen istekleri ve gönüllülükleri noktasında kendilerini rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek.” diye konuştu.

9 İLDE BAŞLAYACAK PROJE İLE DİŞ,GÖZ VE CİLT TARAMASI YAPILACAK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çok önemli ve anlamlı bir protokole imza attıklarını söyledi. Üniversitede okuyan ve YURTKUR’da kalan çocukların sağlık bilincine katkı sağlayacak bir projeye imza attıklarını belirten Müezzinoğlu, “350’nin üzerinde YURTKUR’un yurtları var bu yurtlarımızda 300 binden fazla öğrenci kalıyor. Bakanlık olarak birey sağlığı, aile sağlığı ve toplum sağlığı diye ısrarla bir bakış açışı ifade etmek istiyoruz. 2014 yılı itibariyle toplumsal sağlık bilincini arttırmak ve sağlık okur yazarlığını arttırmak için stratejik çalışmalar planladık. Sağlık bilincini yükselteceğimiz en önemli alanlardan bir tanesi de öğrencilerimizdir gençlerimizdir. O nedenle gençlerimizle en güçlü irtibat kuracağımız alanları da Yurt-Kur'da kalan öğrencilerimiz olarak gördük.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile farklı projeler üzerinde çalıştıklarını ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin sağlık bilincini yükselteceklerini kaydeden Müezzinoğlu, “Sağlıkla ilgili bilgilendirme birinci hedefimiz. İkinci hedefimiz bu çocuklarımız en yoğun okuma dönemleri ders çalışma dönemleri onun için göz muayenesini önemsedik. Sağlıklı bir bünye için ağız ve diş sağlığı önemli onun için ağız ve diş sağlığı önemsedik. Onlardan gelen talep üzerine cilt hastalıklarını bu tarama içine koyduk. Büyük oranda son 2 aydır yurtlarda yaptığımız araştırmalar ve onlardan gelen talep üzerine bir yol haritası belirledik. Bu hafta 9 ilde pilot çalışma başlayacak. 1 hafta 10 gün içinde bu çalışma sonunda ilave yapmamız gereken ilaveler olursa gözlemlediğimiz aksamalar olursa bunları da değerlendirdikten sonda bütün yurtlarımızda hızla bu tarama çalışmalarını bilgilendirme çalışmalarını yapacağız.” şeklinde konuştu.

TARAMA SONUÇLARI AİLELERE GÖNDERİLMEYECEK

Konuşmaların ardından Müezzinoğlu ve Kılıç protokolü imzaladı. İmzanın ardından bakanlar basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun tarama çalışmasının nasıl yürütüleceğine ve sonuçların aileler ile paylaşılıp paylaşılmayacağına ilişkin bir soru sordu. Yurtlarda halk sağlığı müdürlükleri ve yetkili kişiler tarafından öğrencileri süreç ile ilgili bilgi verileceğini kaydeden Müezzinoğlu, “Muayene olmak isteyenler için yurtlarda diş ünitesi olacak, göz muayenesi yapılacak teknik donamım ve cilt muayenesi yapacak uzman hekimler olacak. Öncelikle bir genel bilgilendirme burada sağlığa verdiğimiz önem kişinin kendi sağlığı ile ilgili genel sağlık bilgileri ve ağız diş sağlığı alanlarla ilgili bilgilendirme yapılacak. Muayene olmak isteyen arkadaşlarımız belirli bir düzen çerçevesinde yurt öğrenci sayısına göre bir program çerçevesinde bazen 3 gün bazen 1 hafta belki 10 gün sürecek bir muayene periyoduyla süreç tamamlanacak. İleri tedaviler gerekenler hastanelere ve ilgili uzmanlıklara yönlendirilecek. Tedavi gerekmeyenlere orada bilgisi alınacak ve kendisine verilecek. Ayrıca ailesini bilgilendirme gibi bir gerekçe ihtiyacımız yok, o nedenle programımızda da öyle bir şey yok ama kendisi rahatsızlığını ailesine bildirmek istiyorsa veya muayene olduk sonuçta bu çıktı demek istiyorsa o aile ve evlat arası ilişkidir.” cevabını verdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yapılan protokolde tarama ile ilgili elde edilecek bilgilerin kesinlikte üçüncü kurum ve şahıslarla paylaşılmayacağı noktasında bir hüküm olduğunu söyledi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.