Yurtiçi piyasalar siyasi gelişmeleri takip ediyor

Yurtiçi piyasalar siyasi gelişmeleri takip ediyor

Küresel piyasalar, tahvil ve para piyasalarında devam eden oynaklıkla negatif bir seyir izlerken, yurtiçi piyasalar genel seçim sonrasında olası koalisyon seçenekleri nedeniyle siyasetçilerin açıklamalarına odaklandı.

ABD'de değerlenen dolar ile ilgili endişelerin daha yüksek sesle dile getirilmesi ve tahvil piyasalarındaki oynaklığın devam etmesi pay piyasalarını da negatif etkiliyor. Dün dolar endeksi 96,55 seviyesinden 95 sınırına kadar gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,46, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,92 değer kaybetti. Analistler, geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasının ardından yükselişe geçen doların, ekonomik aktivitenin olumsuz etkileneceği yönündeki haber ve yorumlarla gerilediğini belirterek, makroekonomik verilere bağlı seyrin devam edeceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında, özellikle piyasa faizlerindeki oynaklığın devam etmesi ve Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerle pay piyasalarında satış baskılarının etkili olduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 1,18 değer kaybıyla tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,28, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 düştü. 

Asya'da, bugün Çin'de açıklanan enflasyon ve Japonya'da tüketici güven endeksinin beklentiler seviyesinde olmasına karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,45, Şanghay endeksi yüzde 1,03 değer kaybetti.

Yurtiçinde ise pazar günü gerçekleştirilen genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, hiç bir partinin tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamamasının ardından piyasalar siyasetçilerin açıklamalarına odaklandı. Dün yüzde 8'i aşan değer kaybıyla güne başlayan BIST 100 endeksi 75.000 puan seviyelerinden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 77.500 puanın üzerinde tamamladı. Analistler, günü yüzde 5,05 değer kaybıyla 77.805 puandan tamamlayan endeksin, yurtdışında veri takviminin de zayıf olması nedeniyle tamamen iç siyasi açıklamalara göre hareket edeceğini ve teknik olarak 77.500 - 79.000 aralığında denge arayacağını tahmin ediyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.