Yurtdışında ilk teravih namazı kılındı

Yurtdışında ilk teravih namazı kılındı

Başta Balkan ülkeleri olmak üzere yurtdışındaki bir çok ülkede Müslümanlar ramazan ayının ilk teravih namazında camileri doldurdu.

Balkan ülkelerinde ramazan ayının ilk teravih namazı coşkulu bir şekilde eda edildi.
 
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa ve Tuzla gibi önemli şehirlerdeki çok sayıda camide Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.
 
Camilerde yer bulamayan cemaatin önemli bir kısmı, namazlarını dışarıda eda etmek zorunda kaldı. Başkent Saraybosna'daki Osmanlı eseri tarihi Gazi Hüsrevbey Camii'nde ilk teravih namazını, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç kıldırdı. Teravih namazına kadınlar da yoğun ilgi gösterdi.
 
Makedonya'da yaşayan Müslümanlar da ramazan ayının ilk teravih namazı dolayısıyla camileri doldurdu. Başkent Üsküp'ün merkez camilerinden olan Mustafa Paşa Camii namaz kılmak için yer bulamayanlar, teravih namazını caminin avlusunda kıldı.
 
Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, Devlet Bakanı Furkan Çako ve diğer siyasi parti liderleri ülkedeki Müslümanların ramazan ayını tebrik etti.
 
Sırbistan'da da ramazan ayının ilk teravih namazı, başkent Belgrad'daki Osmanlı eseri Bayraklı Cami'nin yanı sıra 7 mescit ve ülkenin güneyinde Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Preşevo Vadisi ile Boşnak nüfusun çoğunlukta olduğu Sancak bölgesindeki kentlerdeki 300'e yakın cami ve mescitte kılındı.
 
Yaklaşık 2 milyonluk nüfun yüzde 95'i Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar'dan oluşan Kosova'da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve Gilan gibi kentlerdeki camilerde ramazan ayının ilk teravih namazı halkın yoğun katılımyla kılındı.
 
Başkent Priştine'de Osmanlı eseri olan ve bir süre önce restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde namaz kıldıran Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Trnova, barış ve dayanışma çağrısında bulundu.
 
Hırvatistan'da bulunan ve ülkenin tek camisi olan başkentteki Zagreb Camisi başta olmak üzere ülkenin değişik yerlerindeki cami ve mescitlerde Müslümanlar, ilk teravih namazlarını eda etmenin sevincini yaşadı.
 
Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi olan ve 200 bine yakın Müslüman'ın yaşadığı Karadağ'da da ramazanın ilk teravih namazı Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Biyelo Polye, Rojaye, Podgoritsa, Ulçin ve Bar gibi şehirlerdeki camilerde kılındı.
 
ABD'de ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı
 
ABD'nin başkenti Washington, New York ve New Jersey gibi Türklerin yoğun bulunduğu kentlerde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu cemaat, salavat getirip, dualar okuyarak mübarek ayın başlamasını idrak etti.
 
New York Brooklyn'deki Eyüp Sultan Camisi İmamı İlyas Gönen, namaz öncesinde ramazan ayının önemine dikkati çekerek, orucun faziletlerini anlattı. Teravih sonrasında Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin sorularını yanıtlayan Gönen, ramazan ayı boyunca iftar yemeği verileceğini, iftar öncesi de bir saat süreyle mukabele yapılacağını söyledi. Gönen, caminin Kadir Gecesi de sabaha kadar ibadete açık olacağını belirtti.
 
Queens'in Sunnyside semtindeki Türk cemaati ise Mimar Sinan Camisi'nde ramazana merhaba dedi. Namaz, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanan imam Fatih Yediyıldız tarafından kıldırıldı. Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Mimar Sinan Camisi Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Karakaş, ramazan ayında caminin dolup taştığını ve bu yüzden de daha büyük bir yere ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
 
Virginia Eyaleti Fairfax şehrinde de Türk vatandaşlarının gittiği İslam ve Türk Araştırmaları Enstitüsü Ezher Camisi'ndeki namazı, Bilal Ankaya kıldırdı. Ramazan ayı boyunca cami cemaatinin sponsorluğunda her gün iftar verileceğini açıklayan Ankaya, ramazan ayının bereketiyle geldiğini, gurbetteki Türklerin, uzun yaz günlerinde oruç tuttuktan sonra aynı sofrada iftarda birlikte olmasının büyük bir mutluluk olduğunu kaydetti.
 
Moskova
 
Rusya'nın başkenti Moskova'da, Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Prospekt Mira Caddesinde bulunan Merkez Camisi'ni dolduran Müslümanlar, Ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı.
 
Moskova'da teravih namazının geç saate denk gelmesi, akşam saatlerinde etkili olan yağmur ve serin havaya rağmen caminin dolu olduğu gözlendi.
 
Berlin
 
Almanya’nın başkenti Berlin’de Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Kentin tüm camilerinde olduğu gibi Spandau ilçesinde bulunan Yeni Cami’de de Müslümanlar teravih namazı kılmanın mutluluğunu yaşadı.
 
Camiye gelen Müslümanlar teravih namazı öncesinde din görevlisi Şerafettin Ayaz’ın yaptığı vaazı dinledi.
 
Cenevre
 
İsviçre'nin Cenevre şehrindeki Cenevre Diyanet Camisinde, Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Cenevre'de Müslüman Türkler'in dini hizmetlerden daha rahat faydalanabilmesi için bu yıl açılan camide, Türkiye'den şehre atanan ilk imam Rüstem Çonoğlu, kılınan teravih namazı sonrasında, Ramazan ayının önemini anlattı.
 
Ayrıca Çonoğlu, camide Ramazan ayı boyunca her gün iftar verileceğini ifade etti.
 
Teravih namazı Cenevre'de gece yarısına yakın saatlerde bitiyor. Çonoğlu, bu nedenle bir binanın zemin katında bulunan bu camiden çıkarken çevrede oturan diğer insanların rahatsız edilmemesi konusunda dikkatli olunması uyarısında bulundu.
 
İskandinav ülkeleri
 
İskandinav ülkelerinden Danimarka ve Norveç'te Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın merkezi ve çevresinden gelen Müslümanlar, Frederiksberg'deki Kocatepe Camisi'nde toplanarak Ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Camiye erken gelerek teravih namazı öncesinde cami lokalinde toplanan cemaat, Ramazan heyecanını paylaşırken daha sonra yatsı namazı ardından ilk teravihi eda ettiler.
 
Diğer bir İskandinav ülkesi Norveç'te de Müslümanlar ilk teravih namazında buluştu. Gündüzün uzun, gecelerin kısa olması nedeniyle iftar ve imsak arasındaki zaman aralığının bu mevsimde çok kısa olduğu ülkede, teravih namazı gece yarısına doğru kılındı. Başkent Oslo'daki Mevlana Camisi'nde bir araya gelen cemaat, ilk teravih namazını kılarak Ramazana girmenin mutluluğunu yaşadı.
 
Ramazanın ilk iftarı Fiji ve Yeni Zelanda'da yapıldı
 
Öte yandan, Güney Yarım Küre’de yer alan ve kış aylarını yaşayan Pasifik ülkeleri Fiji ve Yeni Zelanda'da da ramazanın ilk iftarı yapıldı.
 
İngiltere’deki Greenwich Rasathanesi’ne göre, dünyanın en doğusundaki 180. boylama en yakın Pasifik ülkelerinden Fiji ve Yeni Zelanda'da bulunan Müslümanlar, ramazanın ilk orucunu açtı.
 
Yeni Zelenda ve Fiji’de iftar vakti TSİ 08.20. 
 
Avustralya
 
Güney Yarım Küre’de yer alan ve coğrafi konumu nedeni ile kışı yaşayan Avustralya’da ramazanın ilk iftarı yapıldı.
 
Avustralya’da ramazanın ilk gününde oruç, 11 saat 20 dakika sürdü.
 
Türkiye’ye göre 7 saat ileride bulunan Avustralya'da Müslümanlar, ramazanın ilk orucunu aileleriyle açtı.
 
Avustralya’da yapılan ilk iftarında son mesajı ise hem Türkçe hem de İngilizce olarak ‘‘ramazanınız mübarek olsun’’ diyerek çocuklar verdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.