Yunanistan'da aşırı sağa 'Trump' rüzgarı

Yunanistan'da aşırı sağa 'Trump' rüzgarı

ABD’deki başkanlık seçiminde Trump’ın zaferi, Avrupa’daki aşırı sağ partileri sevindirirken, AB'nin olduğu gibi Yunanistan'ın da geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor.

ABD’deki başkanlık seçiminde göçmen karşıtı bir kampanyanın ardından gelen Donald Trump’ın zaferinin, birçok AB ülkesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve sığınmacı krizinin zeminini hazırladığı ırkçılığın yükselişinin ciddi sorunlar doğurabileceğine dikkat çekilirken, ekonomik krizi ve sığınmacı sorununu derinden yaşayan Yunanistan’da Altın Şafak gibi aşırı sağ oluşumların güç kazanmasının önünü açtığı ifade ediliyor.

Irkçı ve İslamofobik söylemlerinin yanı sıra AB karşıtı duruşuyla ön plana çıkan, meclisteki üçüncü parti konumundaki Altın Şafak tarafından Trump'ın başkan seçilmesine ilişkin yapılan açıklamada, bu galibiyetin "etnik olarak temiz ülkeler için yasa dışı göçe karşı bir zafer" olduğu belirtilmişti.

"Önemli bir tehdit"

POTAMİ Partisi Rodop milletvekili Avukat İlhan Ahmet, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, son zamanda ırkçı akımların göçmenler, yabancılar ve Müslüman topluluklar üzerinden düşmanca siyaset sürdürdüklerini belirterek, bunun Yunanistan’a da yansıması olduğunu söyledi.

Ahmet, Altın Şafak Partisinin, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve göç olaylarından yararlanarak son zamanda faaliyetlerini artırma yönüne gittiğini belirterek, “Ekonomik kriz ile birlikte yükselişe geçen Altın Şafak üç dönemdir parlamentoda temsil ediliyor. Altın Şafak ülkedeki göçmen sorunundan da yararlanarak her imkanı kullanmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Kısa bir süre önce partinin Batı Trakya’nın İskeçe kentinde bir siyasi büro açtığını anımsatan Ahmet, "Bunların amacı bölgede bir milletvekili seçerek Hristiyan nüfus üzerinde etkinliğini artırmak. Böyle bir olasılığın gerçekleşmesi bölgedeki huzuru ve birlikte yaşamı derinden etkileyeceği kesin. Bu, ciddiyetle ele alınması gereken önemli bir tehdit.” şeklinde konuştu.

"Oylarda hafif ama istikrarlı artış"

Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Genel Direktörü Thanos Dakos, sığınmacı krizinin yönetimindeki zorlukların ve Yunanistan'ın bu kapsamda çektiği yükün toplumda hoşnutsuzluk ve mağduriyet algısı yarattığına değinerek, "Bu durum, düzen karşıtı ve popülist olan partilerin çekiciliğini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dakos, göçmen krizi ve ekonomik zorluklara rağmen Altın Şafak'ın oy oranında şu an önemli bir değişiklik bulunmamasının ve halen tek hanede kalmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtse de partinin "görece ilkel" yönetiminin değişmesi halinde Fransa'daki Ulusal Cephe örneğinde olduğu gibi daha geniş taban bulabileceği uyarısında bulundu.

Bridging Europe araştırma merkezinde siyasi analist ve SYRIZA partisi iletişim danışmanlarından Dimitris Rapidis ise "Düzenlediğimiz anketlere göre, Altın Şafak'ın oylarında geçen yıldan bu yana hafif ama istikrarlı bir artış görünüyor." değerlendirmesinde bulundu. AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.