Yunanistan Başpiskoposu saçmaladı: Müslümanlar camide ne yapacak?

Yunanistan Başpiskoposu saçmaladı: Müslümanlar camide ne yapacak?

Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, Atina’ya cami inşa edilmesi ile ilgili endişelerinin bulunduğunu belirterek, bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, Atina’ya cami inşa edilmesi ile ilgili endişelerinin bulunduğunu belirterek, bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan’da, ulusal alanda yayın yapan özel bir televizyon kanalına konuşan İeronimos, Yunanistan’ın başkenti Atina’da cami yapılmasına önceden olumlu baktığını, ancak ülkede son zamanda yaşananlar nedeniyle artık bununla ilgili çekinceleri bulunduğunu ifade etti.

İeronimos, Yunan Kilisesi’nin bu konuyu incelediğini belirterek, ülkede bulunan Müslümanların durumunun ne olacağı konusu açıklığa kavuşuncaya kadar cami inşaatının ertelenmesini istedi.

Başpiskopos İeronimos, “Acele etmemeliyiz. Camiyi kimlere yapacağız? Bu insanlar ne yapacak? İbadet mi, yoksa camiler cihatçılık ve köktendincilik okulu mu olacak? Tüm bunları kim kontrol edecek. Ülkedeki Müslümanların durumu açıklığa kavuşuncaya kadar ertelenebilir. Burada kalacaklarsa hakları var. Ancak, geçici iseler ne gerek var. Hiçbir şey yapmayacağız." ifadelerini kullandı.

Yunanistan’da yaşanan mülteci meselesinden endişe duyduğunu ifade eden İeronimos, ülkenin Yunan ve Hristiyan olmaktan çıkmaya doğru ilerlediğini ileri sürdü.

İeronimos, tüm bunların önceden planlandığını belirterek, "Bu yüzden ısrar ediyorum sadece duygusallığa kapanmamalıyız. Bugün olup bitenler 50 yıl ilerisi için planlandı." diye konuştu.

Cami yapımı için tahsis edilen arsanın işgal edilmesi tepkilere yol açtı

Atina’da Votanikos bölgesinde cami yapımı için tahsis edilen Atina Belediyesine ait arsanın aşırı sağcı gruplar tarafından işgal edilmesi bazı çevrelerin tepkisine neden oldu.

Yunanistan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreteri Kostis Papaioannu konuyla ilgili yayımladığı yazılı açıklamada, işgalci grupların bu faaliyetlerinin geçmişte yaşanan nefret gösterilerini hatırlattığını belirterek, bu durumun kamu düzeni ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti.

Papaioannu açıklamasında, "Bu hareketin amacının ibadet yeri inşa edilmesini engellemek olduğu aşikar. Ancak, bu devletin bir kararıdır ve ülkenin uluslararası bir sorumluluğudur." ifadelerini kullandı.

SYRIZA partisinden yapılan açıklamada, cami yapımı için tahsis edilen arsanın işgal edilmesinin ırkçı bir hareket olduğu ifade edilerek, aşırı sağcı seslerin ülkede yaşayanların ibadet haklarını engelleyemeyeceği kaydedildi.

PASOK partisinden yapılan açıklamada ise cami yerinin bilinen aşırı sağcı çevreler tarafından yaşa dışı olarak işgal edildiği ve devletin buna duyarsız kaldığı ileri sürüldü.

Bu konuda yetkili olan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreterliği’nin, yasal uygulama yönüne gitme yerine sadece yazılı bir duyuru yayımlamakla yetindiği ifade edilen açıklamada, yetkili savcılığa hareket geçme çağrısında bulunuldu.

Cami alanının işgal edilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ise işgal olaylarıyla ilgili belirli görüşleri bulunduğunu ve bunların bilindiğini söyledi.

Yıllardır hukuki ve bürokratik engellerle bir türlü başlanamayan, kısa bir süre önce ilgili yasa tasarısının, Yunanistan parlamentosunda onaylanmasıyla inşaat aşamasına gelinen cami projesi için ayrılan arsa, üç ayı aşkın süredir, alanda evsizlere hizmet etmek üzere bulunduklarını savunan yaklaşık 20 kişilik aşırı sağcı grup tarafından işgal ediliyor.

Caminin yapılacağı Votanikos banliyösünde Yunan Deniz Kuvvetlerine ait eski hangarların bulunduğu Atina Belediyesine ait arsayı işgal eden aşırı sağcı grubun 74 yaşındaki lideri Yannis Ioannidis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami yapılmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.