'Yüksekte olur ormancının iftarı'

'Yüksekte olur ormancının iftarı'

Gözleri ormanda, kulakları telsizde merkezden gelecek iftar vakti çağrısını bekleyen ormancılar, bin 800 metre yükseklikte Ramazan coşkusu yaşıyor.

Ömer Kebelli'nin haberi:

Türkiye’nin orman varlığını 7 gün 24 saat izleyen orman işçileri, bulutlarla kaplı dağın zirvesine kurulan gözetleme kulelerinde bir yandan gözetleme yapıyor, diğer yandan sıcak yaz günlerinde terlemeden oruç tutmanın rahatlığını yaşıyor. Ailelerinden uzakta iftar ve sahur yapmanın burukluğunu yaşayan işçiler, kulelerde bir çok imkandan yoksun olmalarını karşın, mesleklerinin Ramazan ayında kendilerine avantaj sağladığını ifade ediyor. Kule görevlileri, şehir merkezinde 40 dereceyi bulan bunaltıcı sıcaklıklarda oruç tutan vatandaşların aksine, bin 800 metre yükseklikte oruç tuttukları için kendilerini şanslı görüyor.

 Kahramanmaraş'ta şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan bin 800 metre rakımlı Başkonuş Yaylası Yangın Gözetleme Kulesi'nde çalışan Seydihan Tuna ve Muslu İnce, kulede Ramazan ayının çok iyi geçtiğini belirtti. Gündüzleri güneşin sıcaklığını fazla hissetmediklerini anlatan Tuna ve İnce, akşamları ise üşüyerek sahur yaptıklarını dile getirdi.

 Bir kişinin iftarlık yemek hazırlarken, diğerinin gözetleme yaptığını aktaran 11 yıllık orman işçisi 4 çocuk babası Muslu İnce (49), "Burada orucumuzu tutuyoruz. İlkbaharla birlikte kuleye çıkıp, kış aylarına kadar ormanları 24 saat boyunca izliyoruz. Burada Ramazan çok güzel geçiyor. Şehri merkezindeki hava sıcaklığına göre burası en az 10 derece düşük oluyor. Bu da bizim Ramazan orucunu daha rahat tutmamızı sağlıyor. Bulutların arasında orucumuzu tutuyoruz." dedi.

 Zamanla, kuru fasulyeden, pilava, çorbadan salataya kadar birçok yemek çeşidi pişirmeyi öğrendiklerini söyleyen İnce, "Kendi yemeğimizi kendimiz hazırlıyoruz. Allah bize ne rızık verdiyse onunla iftarımızı açıyoruz." diye konuştu.

 Görevlerinin dikkat gerektirdiğini kaydeden İnce şöyle konuştu: "24 saat sedir, köknar ve çamla kaplı 5 kilometrekarelik ormanlık alanı kontrol altında tutuyoruz. Dumanı gördüğümüz an durumu telsizle merkeze bildiriyoruz. Kulede elektrik ihtiyacımızı ise güneş panelleriyle sağlıyoruz."

 ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ SABUNCU: GÖZETLEME KULELERİNDEKİ PERSONELİN MORALİNİ YÜKSEK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ

 Ramazan ayı münasebetiyle işçilerin iftar sofrasına konuk olan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, gözetleme kulelerinin, orman yangınlarının önceden tespit edilmesi için hayati önem taşıdığını dile getirdi.

 Ramazan'da orman yangınlarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Sabuncu, "Ramazan ayı bizi daha hassa davranmaya itiyor. Çünkü insanlarda Ramazan’ın verdiği bir rehavet oluşuyor. Zaman, zaman kulelerimizde görevli arkadaşlarımızı ziyaret ederek birlikte iftar yapıyoruz. Onların motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz. Ramazan, iftar ve ormanı koruma görevi aynı anda devam ediyor. Ara vermek mümkün değil." açıklamasında bulundu.

 820 bin hektarlık ormanlık alana sahip Kahramanmaraş’ın yangına hassas bir bölge olduğuna dikkat çeken Sabuncu, il genelinde 14 gözetleme kulesiyle 7 gün 24 saat gözetleme yapıldığını kaydetti.

Cihan