Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi başladı

Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi başladı

Türk ve Arap üniversitelerini bir araya getirmek ve aralarında işbirliği oluşturmak amacıyla düzenlenen 'Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi' başladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu(TÜBİTAK), İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ile Arap Üniversiteler Birliği'nin ilk kez ortaklaşa düzenlediği 'Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi' İstanbul'da başladı.
Pendik Green Park Hotel'de düzenlenen kongreye İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Hamit Okur, Arap Üniversiteler Birliği Başkanı Sultan T. Abu - Orabi ve Kongre Genel Sekreteri Orhan Alimoğlu ev sahipliği yaptı. Aralarında Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Cezayir, Mısır gibi ülkelerin olduğu toplam 15 ülkenin üniversite ve yükseköğretim kurumlarının temsilcileri, Türk-Arap üniversitelerini bir araya getirmek ve aralarında daha iyi işbirliği oluşturmak için bir araya geldi.

İSLAMİYETİN DOĞUŞU VE MEDRESELER

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü ve  aynı zamanda 'Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi'nin Eşbaşkanı Hamit Okur, tarihi bilmeden, okumadan ve anlamadan yeni bir yerlere varılamayacağını söyledi. Okur, "Batı'nın Ortaçağ'ı yaşadığı dönemlerde Bağdat'ta, Şam'da Mısır'da, Endülüs'te doğan islam güneşinin bilimde, fende, felsefede tüm dünyayı aydınlattığını ve günümüz aydınlığının temelinde de bu güneşin olduğunu bilmeli ve bu değerlere sahip çıkmalıyız" dedi.

İslamiyet döneminde eğitim ve öğretim yapılan medreseler hakkında bilgiler veren Okur,  "Aslında dünyanın ilk üniversitesi Peygamberimiz Hz. Muhammed  tarafından kurulan Suffa Medresesidir. Medine'de Peygamberimizin evinin yanındaki bu Suffa'da ortalama  70 sahabenin devamlı olarak kaldığı ve sadece ilimle meşgul olduğu medresedir. Peygamberimiz bu sahabelerin sadece ilimle meşgul olmalarını istemiş, eğitici olarak da başlarında bulunmuş ve onların her türlü ihtiyaçlarını bizzat kendisi karşılamıştır" dedi.

Hamit Okur, kongrenin aynı medeniyetin temsilcileriyle Türk ve Arap üniversitelerini ilk kez bir araya getirdiğini belirterek, "Bu işbirliği yeniden yükselişin zemini açasından çok önemlidir. İnanıyorum ki bu kongre ile Türk ve Arap' kardeşler olarak üniversitelerimizde neler yapılabileceği, işbirliklerinin konuşulacağı, ortak değişim, hareketlilik ve araştırma imkanları içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Röktörü Yunus Söylet de konuşmasında kongrenin bir an önce hayata geçirilmesi için çok çalıştıklarını kaydetti. Arap Üniversiteler Birliği Başkanı Sultan T. Abu - Orabi ise Arap üniversitelerini uluslararası konferans ve kongrelerle öğrenme metodlarının geliştirilmesi ve yüksek öğretim kalitesinin yükseltilmek istediklerini söyledi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.