Yükseköğretim Etik İlkeleri

Yükseköğretim Etik İlkeleri

“Yükseköğretim Etik Değer ve İlkeleri” taslağı YÖK’e teslim edildi.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, “YÖK olarak kendi içimizdeki süreci de tamamlayıp resmileştirmemizin ve üniversiteler ve yükseköğretim camiamız için temel bir kod haline getirmemizin, ardından önemli bir boşluğun dolacağına, dolduracağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, “Türkiye’de Kamu Sektöründe Etiğin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında hazırlanan “Yükseköğretim Kurumları Kamu Etik Değer ve İlkeleri” taslağını YÖK’e teslim etti.

YÖK konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde etiğin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu belirtti. Çetinsaya, proje için üniversitelerden 17 akademisyenin de katkı sunduğunu belirtti.

Çalışmada, üniversitelerden, TÜBİTAK, TÜBA, eğitim sendikaları ve öğretim üyesi sendikalarından görüşler alındığını ifade eden Çetinsaya, bu görüşler doğrultusunda metnin tekrar gözden geçirilerek, taslak metne ulaşıldığını söyledi.

Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Çetinsaya, “YÖK olarak kendi içimizdeki süreci de tamamlayıp resmileştirmemizden itibaren ve üniversiteler ve yükseköğretim camiamız için temel bir kod haline getirmemizin ardından önemli bir boşluğun dolacağına, dolduracağımıza yürekten inanıyorum. Böylece yükseköğretim sistemi için akademik hayatımızda önemli bir aşamayı da gerçekleştirmiş olacağız. Bu metinin, temel metin, temel bir kod haline getirilmesi için tüm gerekli mekanizmaları işleteceğiz” diye konuştu.

Metnin kurallar bütünü olarak yürürlükte iken bunun pratikte uygulanmasına yönelik mekanizmaları da sağlayacaklarını ifade eden Çetinsaya, bunun en önemli araçlarından birisinin de etik derslerine ağırlık verilmesi olduğunu kaydetti.

Üniversitelerde etik derslerinin nasıl geliştirileceğine ilişkin çalışmalara devam edileceğini anlatan Çetinsaya, dersin yaygınlaşabilmesi için ders materyallerinin de hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Sedat Murat ise etiğin üniversitelerde çok iyi bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Etik olmadan iyi bir yönetimin olması mümkün değildir” diyen Murat, bunun en iyi uygulayıcılarının da üniversiteler olması gerektiğini söyledi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.