Yüksek sıcak ve nem psikolojiyi de etkiliyor

Yüksek sıcak ve nem psikolojiyi de etkiliyor

Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, sıcak hava ve nemin ruh sağlığına etkilerini değerlendirdi.

Dr. Yeşildal, sıcaklık artışının özellikle İstanbul gibi deniz kenarında olan bölgelerde daha fazla nem artışına sebep olduğunu, bu ikilinin ruh sağlığımıza etkisi olduğunu söyledi.

Sıcaklıkların kişilerin psikolojisi üzerinde önemli değişimlere neden olduğunu belirten Dr. Yeşildaş, "Dışarıya çıkıldığı zaman hepimiz sıkılıyoruz, daralıyoruz ve bunalıyoruz. Bu durum stresin artmasına ve stres hormonlarımızın artış göstermesine neden olur." dedi.

Stresin artmasının adrenalin artması anlamına geldiğini söyleyen Yeşildaş, bunun da bir yönüyle öfkenin artmasına neden olduğunu, bu hormonların artması sonucunda adrenalinin de artış gösterdiğini belirtti.

Nem uyku kalitesini düşürüyor

Dr. Yeşildaş, aşırı sıcaklar ve nem artışının kalitesiz veya düzensiz uykuyu da beraberinde getirdiğini, nemin özellikle geceleri yükselen bir değer ve bu değerin artışıyla beraber üst üste düzensiz uykular yaşanarak, bu durumun uykunun kalitesini düşürdüğünü ifade etti.

Yeşildaş, buradaki temel problemin nemden ziyade, nemin neden olduğu uykusuzluk hali olduğunu, yarım saatte bir ter içinde kalan ve uyku döngülerini tamamlayamayan kişilerde uykusuzluğa bağlı olarak gün içerisinde problemler ortaya çıkabildiğini belirtti. Yeşildaş, "Bir insan uykusuz kalırsa, öfkeli olur, sinirli olur, gergin olur ve işine yoğunlaşamaz.” dedi.

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.