Yüksek fiyatlı patatesi pazarcılar ve marketler açıklasın

Yüksek fiyatlı patatesi pazarcılar ve marketler açıklasın

​Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Niğde ve Nevşehir'de, halde 1,80 lira olan patatesin piyasada 5 liraya kadar satılmasının market ve pazarcılardan kaynaklandığı iddia edildi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de patates üretiminde önemli bir pazara sahip olan Niğde ve Nevşehir bölgesindeki depolarda yemeklik patates kalmadığını öne sürdü.

Üretici ile market satışı arasındaki fiyat farkına anlam veremediklerini dile getiren Kenar, şunları kaydetti:

"Şu anda 5 liraya satış yapılıyorsa bu pazarcıdan, aracılardan kaynaklanıyor. Halde 1,80 lira olan patatesin pazarda 5 lira olmasına anlam veremiyoruz. Fiyatları yüksek tutanlar marketler ve pazarcılar. Tarla fiyatlarına baktığımızda hale kadar gelen masrafıyla patatesin fiyatı 2 lirayı geçmemektedir. Çiftçiler maliyetlerinin üzerinde para kazanmıyor. Yazlık patateslerin fiyatlarının yüksek olması gerekiyor çünkü pahalı tohum temin edilerek ekildi. Böyle olunca da fiyat yükseldi. Patatesin fiyatının yükselmesine neden olan tüccarların fırsatçılığını şimdi de marketler ve pazarcılar yapıyor."

İran'dan patates ithalatı iddialarına değinen Kenar, İran'da da yetişen patatesin yazlık olması nedeniyle 3 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini ancak gümrüklerde bile bekleme süresinin en az 3 gün olduğu bir ortamda ithalat ve ihracatçıların bu duruma sıcak bakmayacaklarını savundu.

Depocular da şaşkın

Nevşehirli patates üreticisi ve kayadan oyma depo işletme sahibi Birol Güney de üretici ve satış fiyatı arasındaki farkın marketlerden kaynaklandığını öne sürdü.

Komisyonculardan ziyade marketlerin kazandığını iddia eden Güney, şunları söyledi:

"Bizler hem üretici hem depocu hem de satıcıyız. Şu anda Adana'da hasadımız başladı. Üreticiden depoya gelen fiyat 1,90 lira civarında. Buradan çıkan ürünlerin nakliyesi için kilogram bedeli olarak ortalama 20 kuruş belirleniyor. Dolayısıyla toptancı haline gidişe kadar patates 2,10 lira oluyor. Toptancılar da 10 kuruş kar koyarak satış yapıyor. Asıl sorun buradan sonra başlıyor çünkü hal çıkışı 2,20 olan bir patates marketlerde nasıl oluyor da 5 liraya kadar çıkabiliyor anlamıyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.