Yufka ekmeğin, zahmetli yolculuğu

Yufka ekmeğin, zahmetli yolculuğu

Sofralara farklı lezzet katan yufka ekmeği, Çukurova'da köy kadınlarının dayanışma ve iş birliğiyle hazırlanıyor.

Anadolu'da sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan yufka ekmeği, kadınların sabahın ilk ışıklarında başlayıp, akşam saatlerine kadar süren çalışmasının ardından üretiliyor.

Karatepe köyünde, yufka ekmeğin yapılışını anlatan Fatma Türkmenoğlu, tarlalarında ürettikleri ve değirmende öğüttükleri tam buğday ununu sabah erken saatlerde su ve tuzla hamur haline getirildikten sonra yufka ekmeği yapımına başladıklarını söyledi.
Köydeki kadınların iş bölümü yaparak hamuru oklava ile açtığını, yufkayı kızgın saçta "evreç" adı verilen ağaç ile çevirerek pişirdiklerini belirten Türkmenoğlu, şunları kaydetti:
"Kızgın saçtan aldığımız ekmekleri kırılmasın diye yuvarlak geniş tepsiye yerleştiriyor, pişirilen her ekmeği diğerinin üzerine koyuyoruz. Ekmekler belli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra üzerini örterek kilere kaldırıyoruz. Bu şekilde günlerce durabilen ekmekleri, yemekten yarım saat önce üzerine su serpip örterek, dinlenmeye bırakıyoruz. Yumuşayan ekmekleri afiyetle yiyoruz."

Köylülerden Sultan Karaüce de yufka ekmeğin, kadınların dayanışması sayesinde yapılabildiğini belirterek, ekmeğin pişirilmesi için en az 4 kadının bir araya gelmesi gerektiğini kaydetti.
Karaüce, yufka ekmeğin, uzun süre bozulmadan kalabildiğini vurgulayarak, "Büyükannem ve annemden öğrendiğim yufka ekmeğinin yapılışını, kızıma ve torunlarıma da öğretiyorum. Her ay düzenli olarak bir komşumuzun ekmeğini yapıyoruz. Bayatlamadığı için ekmekler bize uzun süre yetiyor. Yaz veya kış hiç fark etmez, kimin ekmeği biterse el birliği ile yapıyoruz. Böylece yıllardır süren geleneğimizi de devam ettiriyoruz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.