Youtube’a vergi geldi! Türkiye’nin en çok kazanan Youtuber’leri artık vergi ödeyecek

Youtube’a vergi geldi! Türkiye’nin en çok kazanan Youtuber’leri artık vergi ödeyecek

Başta Youtube gibi video izleme kanallarından kazanılan paralar için vergi geliyor. Maliye bakanlığı video izleme sitelerinden kazanılan paralar için vergi zorunluluğu getireceği bir düzenleme hazırlıyor.

Maliye Bakanlığı internet üzerinden elde edilen kazançları takip etmek adına uzun süredir, düzenlemeler yeni kurallar getiriyor. E- ticaret üzerine köklü değişimler hazırlayan Maliye Bakanlığı’nın yeni çalışması, Youtube, Dailymotion gibi video paylaşım sitelerinden elde edilen kazançların resmileşmesi ve gerekli vergilerin ödenmesi üzerine.

Kişiler veya kurumlar  Türkiye’de ofisi veya temsilci şirketi bulunmayan Youtube’un kanalları aracılığıyla gelir elde etme imkanına sahipler. Bu gelirler; abone sayısı,izlenme rakamı, reklam payı gibi çeşitli kriterle belirleniyor. Dünyanın her yerinde Youtube kanal sahiplerine para kazandırıyor.

 

MALİYE BAKANLIĞI YOUTUBE KANALLARINI İNCELİYOR

Maliye Bakanlığı, kanallar için kişisel hesapları inceliyor. Para trafiği olan hesapları belirleyen Maliye, bu kişilerden vergi almaya başladı. Bazı şahıslar ise vergi vermemek için KKTC’ye taşındı. Böyle durumlar ve bu kişiler içinde düzenlemeler yolda.


YOUTUBER’LERİN MİLYONLUK KAZANÇLARI

İnternette içeriğin ve özellikle video içeriğinin her geçen gün artması ve popüler olmasının pozitif etkisini es geçmeyen kişiler ve kurumlar, videolar için ciddi yatırımlar yapıyorlar. Açılan kanallarda yapılan paylaşımlar milyonları geçen izlenme rakamlarına ulaşıyor. Takipçi sayısyla beraber artan izlenme oranları ise kanal sahiplerine ciddi maddi kazanç getiriyor.

 

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KAZANAN YOUTUBE KANALLARI


1- Netd müzik

Abone sayısı 2.262.611, günlük 3.300 dolar, aylık 98.800 dolar para kazandığı tahmin ediliyor.

2- Oha Diyorum

Abone sayısı 1.557.969, günlük 462 dolar, aylık 13.900 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

3- YAPYAP

Abone sayısı 1.231.506, günlük 322 dolar, aylık 9.600 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

4- NDNG - Enes Batur

 Abone sayısı 884.608, günlük 203 dolar, aylık 6.100 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

5- Oyun Delisi

Abone sayısı 1.001.760, günlük 180 dolar, aylık 5.400 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

6.Medcezir

Abone sayısı 815.944, günlük 177 dolar, aylık 5.300 dolar para kazandığı tahmin ediliyor.

7. Burak Oyunda 

Abone sayısı 1.546.746, günlük 159 dolar, aylık 4.300 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

8. Ghost Gamer

Abone sayısı 513.350, günlük 69 dolar, aylık 2.100 dolar para kazandığı tahmin ediliyor.

9. Minecraft Evi

Abone sayısı  570.523, günlük 66 dolar, aylık 2.000 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

10. Cem Yılmaz

Abone sayısı  1.917.013, günlük 66 dolar, aylık 2.000 dolar civarı para kazandığı tahmin ediliyor.

11. Orkun Işıtmak

Abone sayısı  866.173, günlük 65 dolar, aylık 2.000 dolar civar para kazandığı tahmin ediliyor.

 

10 popüler kanalın yıllık kazançları 7 milyon 150 bin lira.

Toplamda 9 milyon 695 bin 639 aboneye sahip olan bu kanalların görüntülenme sayısı ise 2 milyar 182 milyonu geçiyor. ‘Socialblade’ sitesinin verilerine göre Türkiye’den yayın yapan 10 popüler kanalın ortalama. Türk Lirası karşılığı 7 milyon 150 bin lira. Maliye Bakanlığı’nın gelir vergisi tahsil etmek istediği de işte bu kazanç. Video paylaşım sitelerine yönelen kanal sahipleri, iş kolu olarak sahiplendiği kanallarına yenilerini ekleyerek bu alandaki faaliyetlerini büyütebiliyor. “OHA diyorum” adındaki komedi ve eğlence videoları yayınlayan kanal, sonrasında YAPYAP, BonBon Tv ve Oyun Delisi gibi yeni kanallar açtı.

4-5 milyon lira vergi kaybı


Toplamda 5 milyon 788 bin 213 aboneye sahip kanalların izlenme sayısı ise 2 milyar 1 milyon 588 bin 755. Kanalların Google’dan aldığı asgari kazanç yaklaşık 4 milyon dolar. Bu veriler toplam 14 video paylaşım kanalından yaklaşık 20 milyon liraya yakın gelir sağlandığı, vergi tahakkukunun da yaklaşık 4–5 milyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle eğer bu kazançlardan gelir veya kurumlar vergisi tahsil edilebilseydi, 4 -5 milyon lira civarında bir vergi geliri Maliye'nin kasasına girecekti.

Youtube'un ofisi yok


Google’a ait olan Youtube, henüz Türkiye’de ofis açmış değil. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de Ofisi bulunan Google, kendine ait markaların hizmetlerini de sağlıyor. Google yetkilileri vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, daha önce yaptığı bir açıklamada, “21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince ‘yapmayız’ diyor. Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de resmi bir temsilcilik kurmalı.

Yasal konularda idare (devlet) Youtube’da muhatabını bilmeli. Youtube, Türkiye’ye özgü ‘tr’ uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye’nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır” demişti.

Youtube'un Avrupalı rakibi Dailymotion'ın da ilk dönemlerde Türkiye'de temsilciliği yoktu fakat sonradan büro açtı. Şirket hem vergisini ödüyor, hem de sitesinde yayınlanan videolarla ilgili hukuki sorumluluğu üstleniyor. İzlesene’nin ise özellikle Youtube’un kapatıldığı sırada vergi yükümlülüklerini yerine getirerek izlenme sayılarında da yaklaşık 5 katına ulaştığı iddia edilmişti. Sosyal medyanın 2 büyük kuruluşu Facebook ve Twitter’ın da henüz Türkiye’de Ofisi bulunmuyor.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.