Yön bulma ustası 'posta güvercinleri'

Yön bulma ustası 'posta güvercinleri'

Yüzlerce kilometre katedip yuvalarını bulabilme içgüdüsüne sahip güvercinler, gelişen teknoloji karşısında önemini yitirse de günümüzde sportif amaçlarla kullanılıyor.

Haberleşme amacıyla kullanılmaları 3 bin yıl öncesine kadar dayanan, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin yanı sıra Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında etkin bir şekilde yararlanılan posta güvercinleri, günümüzde ise meraklıları tarafından sportif amaçlarla yetiştirilerek bazı etkinliklerde yarıştırılıyor.

Güvercinlerin yön bulma özelliğine değinen Edirne, "Yaklaşık 130 güvercinim var. Kafeslerinden çıktıkları zaman iki saate yakın şehrin farklı noktalarını gezer, sonra da kafeslerine geri dönerler. Uzun mesafe kateden bu güvercinlerin yönlerini nasıl buldukları hep merak edilir. Güvercinlerin yön bulma özellikleri içgüdüseldir" diye konuştu.

Posta güvercini yarışlarının Avrupa'da sportif faaliyet olarak yapıldığını aktaran Edirne, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bu spor 13 yıldır federasyon çatısı altında yapılıyor. Şu anda Türkiye'de bu işle uğraşan 27 dernek var. Dernek olarak yarışmalar düzenliyoruz. Son olarak kuş uçuşu 740 kilometrelik Eskişehir-Erzincan etabını gerçekleştirdik. En fazla yarışma mesafesi, karayolu hesabıyla bin 250, kuş uçuşu ise 969 kilometre oluyor. Güvercinlerimiz dünyanın çeşitli yerlerindeki yarışmalara da katılıyor."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.