Yoksulluk sınırı 1.892 lira

Yoksulluk sınırı 1.892 lira

Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak 2014 fiyatlarına göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırını 1.892 TL olarak hesaplandı.

Burak Çan'ın haberi:

Dört kişilik bir ailenin yardım almadan yaşaması için gerekli olan refah sınırı aylık 3 bin 814,71 liraya yükseldi. Buna göre bir memurun, ailesine yapacağı zorunlu harcamanın tutarı son bir ayda 112,38 lira arttı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan 2014 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 892 TL olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırındaki artış, yüzde 2,13 oldu. Dört kişilik bir ailenin kimseden yardım almadan bir yaşam sürmesi için gerekli olan refah sınırı ise aylık 3 bin 814,71 liraya yükseldi. Ocak ayında refah sınırındaki artış ise yüzde 3,04’ü buldu. Böylece memurun ailesi için yapmak zorunda olduğu harcamaların tutarı son bir ayda 112,38 TL arttı.

    Araştırmada açlık sınırının aralık ayına göre yüzde 2,24 oranında arttığı ve bin 426 lira olarak hesaplandığı açıklandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Ocak ayında bin 97 lira olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın günlük 30 bin 402 TL olduğu belirlendi. Ailenin yalnızca aylık gıda harcaması toplamı ise 912,06 TL oldu. Buna göre ortalama ücretle geçinen bir memurun gıda ve kira harcamaları, maaşının yüzde 69,36’sını oluşturdu.

    Vatandaşların en düşük standartlarda yaşayabilmesi için zorunlu mal ve hizmet kalemlerini içeren asgari geçim tutarının enflasyondan daha fazla artış göstermesi nedeniyle memurun alım gücü günden güne azalıyor. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, her ay düzenli olarak vatandaşların olmazsa olmaz sayılan gıda, temizlik, ulaşım, kira, sağlık gibi harcama kalemlerindeki fiyat değişimleri ile genel fiyatlar düzeyi arasındaki farkı ortaya koyan bir araştırmaya imza attı. Buna göre 2002 yılından beri zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan 36,56 puan daha fazla artış gösterdi. Bir başka deyişle vatandaşların zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan yüzde 13,5 daha hızlı arttı, böylece alım gücü de düştü.

    “Vatandaşı hayali enflasyonla aldatanlar, gerçek enflasyon karşısında eriyip giden maaşlara göz yumuyorlar.” diyen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2014’ün tamamı için enflasyon hedefinin yüzde 5,3 olarak belirlendiğini ancak yılın ilk ayında Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini   yüzde 6,6’ya çektiğini söyledi. Ocak ayı enflasyonunun da revize edilmesinin ardından yüzde 1,98 olarak açıklandığını ifade eden İsmail Koncuk, “Yılın daha ilk ayında enflasyon tahminin tutmayacağı anlaşılmıştır. Memurlara yapılan 123 TL artış, ortalama olarak yüzde 5-6 zam anlamı taşımakta, yani memurlara hayali enflasyon çerçevesinde zam yapıldığı görülmektedir. Yetkililerin enflasyon hesaplarının tutmayacağı aşikârdır. Toplu sözleşme masasında yetkililerle birlikte hayal satıp, ranta tahvil eden sözde yetkili konfederasyon, şimdilerde ortalarda görünmemektedir.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.